Dostupni linkovi

Pad indeksa na Volstritu zbog korona virusa


Indeksi na Njujorškoj berzi su opali danas na samom početku poslovanja, pošto su se ulagači zabrinuli da dolazi dugotrajno usporavanje svetske ekonomije zbog ponovnog porasta broja slučajeva oboljevanja od novog korona virusom van Kine.

Industrijski indeks "Dau Džons" (Dow Jones) pao je za 3,69 odsto, odsnosno1,069 indeksnih poena u 19.30 po srednjeevropskom vremenu, a indeks firmi visoke tehnologije "Nasdak" je opao za 4.12 procenta. "S end P 500" koji predstavlja 500 najvećih kompanija na Volstritu, izgubio je 3.60 odsto.

Kao znak interesovanja investitora za imovinu koja se smatra manje rizičnom, stopa na desetogodišnje američke državne obveznice pala je na 1,36 odsto, dok je u petak bila 1,471 procenat.

Neki posmatrači su bili zabrinuti da bi stopa na 10-godišnje obveznice mogla da padne ispod one na dvogodišnje, koja je takođe vrlo oštro pala. Ta pojava, nazvana "inverzija krivulje prinosa", generalno je vodeći pokazatelj recesije.

Zlato koje se takođe se smatra sigurnim utočištem kapitala, poskupelo je danas za gotovo 2,0 odsto i dostiglo cenu od 1.675,74 dolara za uncu, što je najviše od 2013. godine.

Volstrit je završio "u crvenom" u petak, pogođen nesigurnošću zbog dugotrajnih posledica epidemije virusne upale pluća i razočaravajućim pokazateljima američke ekonomije: tokom čitave prošle nedelje "Dau Džons" je izgubio 1,4 odsto, a "Nasdak" 1,6 procenata.

Međunarodne organizacije su zabrinute zbog povećanja broja obolelih izvan Kine, posebno u Južnoj Koreji i Iranu, kao i u Italiji, gde je zabeleženo sedam smrtnih slučajeva i oko 200 slučajeva zaraze.

"Koren problema je rastuća bojazan da će paraliza koja je pogodila kinesku ekonomiju imati posledice drugde, što bi nanelo još jedan udarac globalnom rastu, rastućim profitima i izgledima preduzeća", rekao je Patrik O'Her, iz firme "Brifing".

Direktno pogođene uticajem korona virusa, koji ugrožava međunarodni avio-saobraćaj, glavne američke aviokompanije bore se danas s cenama na berzi: "Delta" je potonula za 6,3 odsto, "Ameriken erlajns" za 6,2, a "Junajted" za 4,7 procenata.

Deonice američke tehnološke kompanije "Epl" koja u Kini proizvodi i prodaje veliki deo svojih telefona "iPhone", izgubile su danas 3,0 odsto vrednosti.

Američki milijarder Voren Bafet, međutim, na TV-kanalu finansijskih vesti CNBC nije izrazio zabrinutost zbog dugoročnog uticaja korona virusa.

"Mislim da to ne bi trebalo da utiče na tržište akcija, ali za čovečanstvo je pandemija zastrašujuća", rekao je Bafet.

"Kupujemo kompanije na 20 ili 30 godina. Kupujemo ih u celosti ili delimično... i verujemo da korona virus neće promeniti perspektivu posla za 20 ili 30 godina", rekao je Bafet, vlasnik holding kompanije "Berkšir Hatavej".

XS
SM
MD
LG