Dostupni linkovi

SZO: Kina sprečila još težu epidemiju


Neverovatno teške mere koje je Kina preduzela u rešavanju krize sa virusom korona najverovatnije su sprečile pojavu više stotina hiljada obolelih, rekao je šef delegacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO koja boravi u Pekingu Brus Ajlvord.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zvaničnicima kineske Nacionalne komisije za zdravlje istakao da više podataka ukazuje na smanjenje broja novih obolelih.

Tim SZO-a posetio je nekoliko delova Kine, uključujući Vuhan, gde je epicentar epidemije.

Nacionalna komisija za zdravlje ranije je prijavila 409 novih slučajeva zaraze, što je smanjenje u odnosu na 648 prijavljenih juče.

U više od 20 provincija, uključujući Peking i Šangaj, saopšteno je da nema novih obolelih.

Najviše rukovodstvo Kine, uključujući predsednika Si Đinpinga, i dalje traži od javnosti da ostane na oprezu. Od virusa je do sada preminulo skoro 2.600 ljudi, a zaraženo je blizu 80.000.

Nacionalna komisija za zdravlje danas je, takođe, saopštila da je više od 3.000 medicinskih radnika u Kini zaraženo novim virusom korona.

U međuvremenu, u Iranu je u gradu Kom preminulo 50 ljudi, javlja AP pozivajući se na izjavu jednog lokalnog poslanika. Ministarstvo zdravlja Irana to međudim negira, navodeći da je preminulo 12 lica.

U Južnoj Koreji je registrovano više od 800 slučajeva zaraze.

Sedma osoba je preminula od zaraze virusom korona u Italiji, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Najnovija žrtva je muškarac star 80 godina, koji je živeo na severu Italije. On je prošle sedmice dovezen u bolnicu u gradu Lodi, nakon što je preživeo infarkt.

Lekari veruju da se virusom korona zarazio od drugog pacijenta u bolnici.

Državna medijska kuća RAI javila je ranije danas da je u Italiji preminulo šest osoba.

U Italiji je do sada potvrđeno najmanje 220 slučajeva zaraze.

U Italiji je preminula šesta osoba od koronavirusa u Italiji, javila je državna medijska kuća RAI.

Italija pokušava da se izbori sa najvećom epidemijom virusa korona u Evropi, koja je koncentrisana u regionima Lombardija i Veneto

Nekoliko gradova i naselja u ovim oblastima stavljeno je u karantin, a na putevima su postavljeni policijski punktovi. U gradovima su otkazani javni skupovi.

Zbog širenja virusa drastično je pala vrednost akcija na svetskim berzama. Tako je njujorški Dau Džouns (Dow Jones) u ponedeljak u minusu više od 3 odsto, odnosno oko 900 indeksnih poena.

XS
SM
MD
LG