Dostupni linkovi

Radončić u Bihaću: Pomoći USK u upravljanju migrantskom krizom


Ministar Fahrudin Radončić (lijevo, gore) na sastanku sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu, Bihać
Ministar Fahrudin Radončić (lijevo, gore) na sastanku sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu, Bihać

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obećao je 24. februara pomoć vlastima na području Unsko-sanskog kantona (USK) u procesu upravljanja migrantskom krizom.

"Ne možemo dozvoliti da zatrpamo BiH i od nje napravimo najveći parking za migrante koji ne žele ovdje, već u žele u Evropsku uniju. Mi nemamo pravo da uništimo život ovog kantona, turizam, slobodu naših ljudi da se kreću", kazao je Radončić nakon razgovora sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Zaključeno je i da je potrebno razdvojiti sigurnosni od humanitarnog aspekta krize, te da je neophodno hitno donijeti kvalitetnu Strategiju o upravljanju migracijama u BiH.

Kako je rečeno, mora se raditi i na jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslovne sa strancima, uspostavi kvalitetne koordinacije svih policijskih agencija u zemlji, te pristupiti izmjenama zakonskih propisa u ovoj oblasti.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno, prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova, boravi blizu 5.000 izbjeglica i migranata.

U četiri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, čiji su kapaciteti već odavno popunjeni, smješteno je oko 3.500 izbjeglica i migranata.

Nešto više od 1.000 je u privatnim smještajima ili u napuštenim objektima, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši.

TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

Migranti iz Mirala: Glavni problem je hrvatska policija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG