Dostupni linkovi

Dodik: Nije trenutak za dolazak Đukanovića u BiH


Milorad Dodik

Član predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nije trenutak za dolazak crnogorskog predsednika Mila Đukaonovića u tu zemlju jer bi njegov dolazak "dodatno ponizio srpski narod".

"U uslovima kada našem narodu uzimate dostojanstvo i pokušavate oduzeti imovinu u Crnoj Gori nije prihvatljiv dolazak predsednika te zemlje kako bi odavde slao poruke protiv sprskog naroda", rekao je Dodik u intervjuu za izdanje "Politike" od nedelje.

Prema njegovim rečima, situacija u Crnoj Gori je "nepravedna" za Srbe, a "mirni protesti koji se dešavaju su odbrana od jedne osione državne odluke koja nije uvažavala bazične interese tih ljudi".

Protesti i litije pristalica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori počeli su nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti krajem prošle godine.

Taj zakon je za SPC sporan zbog člana koji propisuje da verske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja se sagrađena ili je bila u državnoj svojini do 1918. godine. Ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom.

On je rekao da veruje da je moguće da se to pitanje reši tako što će se taj zakon poništiti, a potom ući u proces da bi se rešavalo demokratski, navodeći i da podržava "pravedne" zahteve Srpske pravoslavne crkve.

"Za Srbe na ovim prostorima je najvažnije da nema rata. Priče o ratu u BiH su obična podvala, ako u tome ne učestvuje NATO ili neko sa strane. Kako bi Bošnjaci napali i s čim, kako bi doneli odluku", rekao je Dodik.

‘Nisam secesionista’

Govoreći o nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište pripada državi BiH, a ne entitetima, on je rekao da RS ne može da prihvati "nepravno ponašanje okupacionog suda".

"Imamo ustavno pravo da se rešimo stranih sudija. Naš predlog je da troje stranih sudija zamene domaći vrhunski pravnici, tako što će ih Predsedništvo BiH predložiti, a potvrditi Dom naroda. Bošnjacima je to sjana prilika da se založe za BiH," rekao je Dodik.

Prema rečima Dodika, Srbi su u BiH ugurani na silu, i "ništa što je vezano za tu zemlju" ne doživljavaju kao svoje.

"U Dejtonu smo prihvatili BiH, ali ne ovakvu i ne da u njoj budemo poniženi. Nisam secesionista, mogu da ispredaju svakakve teorije, ali ovo je borba za položaj RS. Da više prestanemo da živimo u zemlji u kojoj ćemo sa strahom čekati odluke okupacijskih sudova", rekao je Dodik.

XS
SM
MD
LG