Dostupni linkovi

Dodik traži sjednicu Skupštine RS o Đukanovićevoj posjeti


Skupština RS ove sedmice je raspravljala o Srbima u Crnoj Gori
Skupština RS ove sedmice je raspravljala o Srbima u Crnoj Gori

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je zatražio sjednicu Skupštine tog bh. entiteta, kako bi podržala njegov zahtjev da se zaključak Predsjedništva BiH o zvaničnoj posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini proglasi "veoma štetnom po vitalne interese RS".

Na sjednici Predsjedništva BiH su, naime, u srijedu (19. februara) članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović podžali zaključak kojim se 2. i 3. mart 2020. godine utvrđuju kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dok je Dodik bio protiv.

Iako je bilo više glasova za prihvatanje posjete Đukanovića, Dodik je iskoristio ustavno pravo da zaključak proglasi destruktivnom po vitalni entitetski interes (Republike Srpske) i zatražio sjednicu Skupštine tog entiteta, kako bi se izjasnila o tome.

"Nisam se saglasio sa dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u posjetu Bosni i Hercegovini", izjavio je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva u srijedu i objasnio da je to učinio zbog aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori.

Ako Skupština Republike Srpske u roku od deset dana potvrdi njegov stav, odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Skupština RS ove sedmice je raspravljala o Srbima u Crnoj Gori, a povod je bio tekst Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori koji je podnijela opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS). Povod je bio usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) osuđuje i označava kao akt donesen sa ciljem oduzimanja imovine, što vlast odbacuje.

Milorad Dodik je u zahtjevu koji je poslao u petak, (21. februara), da se u roku od deset dana sazove Skupština RS, zatražio da se poslanici izjasne i o Odluci o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), jer je i tu odluku na sjednici Predsjedništva BiH proglasio štetnom po vitalne interese RS.​

XS
SM
MD
LG