Dostupni linkovi

Skupština Srbije: VBA nije prisluškivala Šutanovca i urednika lista Nedeljnik


Sednica Skupštine Srbije, ilustrativna fotografija
Sednica Skupštine Srbije, ilustrativna fotografija

Odeljenje za odnose s javnošću Skupštine Srbije saopštilo je da je Odbor za kontrolu službi bezbednosti jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o vanrednom nadzoru u Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) u kome se navodi da bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac "nije prisluškivan niti je na posebnim merama".

U saopštenju se navodi i da je utvrđeno da "prema bivšem ministru odbrane Draganu Šutanovcu i glavnom uredniku "Nedeljnika", Veljku Laliću, nisu primenjivani posebni postupci i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije".

Kako se navodi, povod za ovu vanrednu kontrolu bile su "insinuacije koje su se pojavile u javnosti u kojima je direktno ministar odbrane Aleksandar Vulin optužen za nezakonito ostvarivanje uvida u elektronske komunikacije određenog medija (Nedeljnika) i bivšeg ministra odbrane (Dragana Šutanovca), koji je indirektno ukazao i na mogućnost da je ovo delo počinjeno preko VBA".

Državna novinska agencija Tanjug prenela je 16. februara izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina u kojoj oštro reaguje na autorski tekst funkcionera opozicione Demokratske stranke i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, za koji je navedeno da je objavljen u Nedeljniku.

Redakcija Nedeljnika je, međutim, navela da tekst koji je bio premet Vulinove kritike nikada nije objavljen. Redakcija Nedeljnika je zato javno postavila pitanje odakle Vulinu taj tekst i gde ga je pročitao?

Iz Ministarstva odbrane je ovim povodom saopšteno da je u pitanju bila greška njihove PR službe i da su mislili na izjavu koju je Šutanovac dao tabloidu Kurir, a ne na tekst u Nedeljniku.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da "brzina rešavanja slučaja ukazuje da se niko ozbiljno nije pozabavio činjenicom da je ministar imao uvid u privatnu prepisku između njega i glavnog i odgovornog urednika Nedeljnika.

Šutanovac je agenciji Beta rekao da je takav "izveštaj očekivan". "Podsećam da u radu Odbora ne učestvuju poslanici opozicije, tako da je Odbor mogao da prihvati i izveštaj po kojem je 'Zemlja ravna ploča' ", rekao je Šutanovac.

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti Srbije da istraže mogućnost da je, kako su naveli u pisanoj izjavi, "vlada špijunirala i presretala elektronsku prepisku između jednog opozicionog političara i nezavisnog lista Nedeljnik".

XS
SM
MD
LG