Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Zbog čega se Srbija naoružava i po koju cenu?

„Iznenađenje“ koje je uoči posete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izostalo je. Šojgu je u Srbiju došao bez protivvazdušnog raketnog sistema „Pancir S“, koji je Srbija kupila od Rusije, kako se uoči posete spekulisalo. Inače je trend porasta izdataka u odbranu primetan još od 2016. Zašto Srbija kupuje naoružanje?

Ruski raketni sistem „Pancir S“
Ruski raketni sistem „Pancir S“

SPC za izmjenu Zakona, Vlada Crne Gore za primjenu i davanje garancija

Prvi sastanak između predstavnika Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, okončan je bez dogovora i sa različitim pogledom na Zakon o slobodi vjeroispovijesti zbog čijeg usvajanja i stupanja na snagu od početka godine traju protesti pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Predstavnici Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve saopštili su nakon petočasovnog razgovora da je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou, a obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavovove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Skupština RS usvojila zaključke o 'antidejtonskom djelovanju' Ustavnog suda BiH'

Poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su 17. februara na vanrednoj sjednici u Banjaluci sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" i zaključke, među kojima je obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Vanredna sjednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine. Šta se dalje dešavalo čitajte ovdje.

Bosanski umjesto američkog sna

Munib Jusupović iz sela Podžeplje kod Han Pijeska prije dvadeset godina živio je u SAD-u. Nakon dvije godine odlučio se vratiti. Danas se bavi uzgojem krava i ovaca i ne pomišlja napustiti Podžeplje.

Put do ruskog uspeha srpskog glumca Miloša Bikovića

Miloš Biković, rođen u Srbiji, poslednjih pet godina doživljava popularnost i u Rusiji. Njegovo ime u poslednje vreme spominje se gotovo svakodnevno zbog velikog uspeha novog filma "Sluga", koji je postao najgledanija komedija u ruskoj istoriji. U pomenutom filmu, Biković glumi bogatog i bahatog momka, koji se, sticajem okolnosti, našao u prošlosti pa se mora snalaziti kao sluga.

Kako je Biković uspeo da postane jedan od najtraženijih umetnika u Rusiji, gde se glumačka karijera često smatra teškim putem u neizvesnost?

Ruska TV voditeljka prasnula u smeh zbog iznosa socijalnih izdavanja

Voditeljka na ruskoj državnoj televiziji zapalila je internet pošto je prasnula u poduži smeh dok je pokušavala da obavesti gledaoce o povećanju vladinih subvencija za neprivilegovane kategorije stanovništva, očigledno smatrajući da su te sume smešno male, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Aleksandra Novikova s Vesti Kamčatke nije mogla da se obuzda dok je čitala izveštaj o povećanju pomoći osobama s invaliditetom, ratnim veteranima, žrtvama izlaganja radijaciji i drugima, s rastom kojim bi jedna kategorija socijalnog izdavanja bila 1.500 rublji (22 evra) – od čega se 900 može iskoristiti na lekove, 137 za banje i ostatak (363 rublje ili 5,26 evra) za "međunarodni" prevoz do tih lečilišta.

XS
SM
MD
LG