Dostupni linkovi

Aluminij Mostar: Odbijena Abraham Grupa


Opunomoćenik Vlade Federacije BiH Stipo Buljan, 21.02.2020.
Opunomoćenik Vlade Federacije BiH Stipo Buljan, 21.02.2020.

Skupština Privrednog društva Aluminij iz Mostara u petak, 21. februara nije prihvatila prijedlog ugovora sa izraelsko-kineskim konzorcijem M.T. Abraham Group S.A. iz Izraela o zakupu dijela imovine kompanije.

„ Ja sam danas glasao protiv ovog Ugovora, jer mislimo da ima mnogo nejasnoća. U prvom redu Vlada gleda da zaštiti radnike i imovinu. To ovim ugovor nije definirano, sasvim je normalno da je odbijen“, izjavio je opunomoćenik Vlade Federacije BiH Stipo Buljan.

On je kazao i da, čak, i da je ugovor bio izvrstan, glasao bi protiv njega.

„ Zato što je odluku Nadzorni odbor donio na ime druge kompanije, u odnosu na kompaniju koja bi trebala da sklopi ugovor sa Aluminijem“, kazao je Buljan.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, nakon sjednice Vlade Federacije BiH, u četvrtak, 20. februara u Mostaru, objasnio je kako je ugovorom napravljena proceduralna greška, te je umjesto kompaniji Aluminij industry, koju je M.T. Abraham Group S.A namjeravala pokrenuti u BiH, nadzorni odbor Aluminija dao saglasnost na ugovor između Aluminija i Abraham grupacije“, kazao je Džindić.

Predstavnici malih dioničara izjavili su, u petak u Mostaru novinarima, da su glasali protiv ugovora i iz razloga što bi mjesečni najam dijela Aluminija iznosio oko 15 hiljada eura.

Krajem januara, radnici Aluminija su otpušteni.

Krajem 2019. godine počelo je uručivanje rješenja o tehnološkim višku za preostalih oko 360 radnika Aluminija, nakon što je u augustu otpušteno njih oko 500 po gašenju proizvodnje 10. jula.

Pogoni su tog dana isključeni sa elektro-mreže, jer su dugovanja Aluminija narasla na oko 400 miliona maraka (oko 200 milione eura), od čega najviše otpada na dug za električnu energiju, koja je ključna sirovina za proizvodnju aluminija.

Sredinom decembra 2019. stigla je posljednja ponuda od izraelsko-kineskog konzorcijuma M.T. Abraham Group, koju Nadzorni odbor kompanije nije mogao prihvatiti, jer za neke od stavki ponude nije bio nadležan.

Prema informacijama iz Tužilaštva HNK-a, u vezi sa Aluminijem, vodi se istraga u šest različitih predmeta, vezano za zloupotrebe i krivične radnje.

XS
SM
MD
LG