Dostupni linkovi

Lideri EU pozvali na prekid sukoba u Idlibu


Turska vojska ispaljuje rakete na položaje sirijskih vladinih snaga u pokrajini Idlib
Turska vojska ispaljuje rakete na položaje sirijskih vladinih snaga u pokrajini Idlib

Lideri 27 zemalja članica Evropske unije (EU) pozvale su sve strane u Siriji da smjesta prekinu sukobe u pokrajini Idlib, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

U saopštenju se navodi da nije prihvatljiva ofanziva snaga koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad) i oružanih snaga koje ih podržavaju, jer prouzrokuje "ogromnu ljudsku patnju".

"EU ponovo najoštrije poziva sve strane da sprovedu održivo primirje, da garantuju zaštitu civila i da u potpunosti ispune svoja obećanja u skladu sa Memorandumom iz Sočija potpisanim 17. septembra 2018. godine", ističe se u saopštenju.

Unija poziva sve strane da u potpunosti poštuju obaveze u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom i međunarodnim zakonom o ljudskim pravima, te da omoguće neometan humanitarni pristup onima kojima je pomoć potrebna.

Iz EU su naglasili da je pronalaženje krivaca za kršenje međunarodnih zakona od ključne važnosti, te da stoga pozivaju da se slučaj situacije u Siriji proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu.

Situacija u Idlibu pogoršala se početkom februara, nakon što su Rusija i Turska pokušale da sprovedu primirje u tom području.

Snage naoružane sirijske opozicije su, uz podršku Turske, započele ofanzivu protiv Asadovih snaga u Idlibu 11. februara, a sirijska vojska je odbila napade.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je 19. februara da je Ankara spremna upotrijebiti vojnu silu u slučaju da sirijska vojska nastavi sa operacijom u Idlibu.

On je rekao da je turska ofanziva u Idlibu "samo pitanje vremena".

Turska šalje dodatnu vojsku u sirijsku provinciju Idlib
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
Otac tješi kćerku smijehom dok padaju bombe u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG