Dostupni linkovi

Jamajkanska šefica diplomatije: Jamajka nije priznala Kosovo


Kamina Johnson-Smith
Kamina Johnson-Smith

Ministrica vanjskih poslova i vanjske trgovine Jamajke Kamina Johnson-Smith (Džonson Smit) navela je na svom Twitter nalogu da "do ovog trenutka, Jamajka nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu".

Iz Predsjedništva Kosova saopštili su da su vijest o priznanju zvanično dobili 20. februara od kosovske ambasadorice u Washingtonu Vljore Čitaku (Vlora Citaku) i da je isto obavještenje ambasadorica poslala i uredu premijera i Ministarstvu vanjskih poslova.

"Predsjednik je objavio to obavještenje na svom Twitter profilu. Za ostale informacije, molimo vas kontaktirajte Ministarstvo vanjskih poslova", navodi se u odgovoru Ureda za informisanje u Predsjedništvu Kosova.

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) je 20. februara objavio na Twitteru da je Jamajka priznala Kosovo.

"Divne vijesti! Upravo me je naša ambasadorica Vjora Čitaku (Vlora Citaku) obavijestila da je Jamajka priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Ovo je rezultat velikog rada i lobiranja prethodnih godina. Odličan posao! Hvala vam, prijatelji, iz Kingstona!", napisao je Tači.

Ministar vanjskih poslova Gljauk Konjufca (Glauk) saopštio je putem Facebooka da će "nakon razmatranja situacije veoma brzo poduzeti korake u skladu sa odgovornostima svakog".

On je dodao da je ambasadorica Čitaku informaciju o priznanju poslala putem e-maila.

Konjufca je rekao i da je u kontaktu sa Ambasadom u SAD-u kako bi se razjasnila situacija.

Nezavisnost Kosova do sada je priznalo više od 100 država, a Srbija aktivno radi na povlačenju tih priznanja.

Države članice Evropske unije koje još nisu priznale Kosovo su: Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.​

XS
SM
MD
LG