Dostupni linkovi

Ministarstvo vanjskih poslova za RSE: U Hanau ubijen državljanin BiH


Policija ozbezbeđuje mesto zločina u Hanau
Policija ozbezbeđuje mesto zločina u Hanau

Među ubijenim u njemačkom gradu Hanau je, ipak, državljanin Bosne i Hercegovine, saopštio je portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje u četvrtak poslijepodne za Radio Slobodna Evropa.

„Ne mogu reći o kome se radi. Detaljne informacije o identitetu ubijenog će biti objavljene na web stranici Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu“, rekao je Regoje.

Prethodno je Regoje za RSE kazao kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavješteno da među ubijenima nema državljana BiH. Međutim, nakon detaljne provjere baze podataka utvrđeno je suprotno.

U njemačkom gradu Hanau u srijedu navečer (19. februar) napadač je otvorio vatru na dva nargila bara u tom gradu na zapadu Njemačke, i ubio najmanje devet osoba, a nekoliko ljudi ranio, javila je policija, prenosi AP agencija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako postoji sumnja da je napadač djelovao na osnovu rasističkih i desničarskih motiva, dodajući da vlasti čine sve što je u njihovoj mogućnosti da razjasne pozadinu napada.

Policija je ranije saopštila da je, prema raspoloživim informacijama, napadač pobjegao automobilom sa mjesta napada i izvršio samoubistvo kod svoje kuće.

Hanau je udaljen oko 20 kilometara od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG