Dostupni linkovi

Merkel: Brojni znakovi da je napadač imao desničarske, rasističke motive


Policijski službenik pomaže stanovnici Hanaua da zapali svijeću na improviziranom spomenu na jednoj od lokacija na kojoj je četrdesettrogodišnji Nijemac izvršio napad u kojem je ubijeno devet osoba.
Policijski službenik pomaže stanovnici Hanaua da zapali svijeću na improviziranom spomenu na jednoj od lokacija na kojoj je četrdesettrogodišnji Nijemac izvršio napad u kojem je ubijeno devet osoba.

Napadač koji je u srijedu navečer (19. februar) otvorio vatru na dva nargila bara u gradu Hanau na zapadu Njemačke, ubio je najmanje devet osoba, a nekoliko ljudi ranio, javila je policija, prenosi AP agencija.

Njemački federalni tužilac saopštio je da su ubijene osobe imale između 21 i 44 godine te da uključuju strance ali i Njemce. Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopštilo je ranije da se među ubijenim osobama nalazi i jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako postoji sumnja da je napadač djelovao na osnovu rasističkih i desničarskih motiva, dodajući da vlasti čine sve što je u njihovoj mogućnosti da razjasne pozadinu napada.

"Trenutno postoje brojne naznake da je počinitelj imao rasističke, desničarske motive, iz mržnje prema ljudima drugog porijekla, religije ili izgleda", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u četvrtak, dan nakon napada.

"Rasizam je otrov, mržnja je otrov, i ovaj otrov postoji u društvu i krivac je za previše zločina", dodala je njemačka kancelarka.

Napadač izvršio samoubistvo

Nakon potrage na osnovu automobila iskorištenog za bjekstvo, policija je pronašla još dvije mrtve osobe, osumnjičenog i njegovu majku.

Neke od žrtava su bile turskog porijekla, prenosi Reuters izjave zvaničnika.

Turski ambasador u Berlinu, Ali Kemal Aydin rekao je za turski državni kanal TRT da se među ubijenim nalazi pet državljana Turske.

"Očekujemo od njemačkih vlasti da pokažu maksimalan napor kako bi rasvijetlili ovaj slučaj. Rasizam je rak zajednice", rekao je glasnogovornik turskog predsjednika na Ibrahim Kalin na Twitteru.

Savezni tužioci napad tretiraju kao terorizam, izjavio je ministar unutarnjih poslova savezne države Hesse, Peter Beut. On je također rekao da je vlasnik automobila, koji je iskorišten za bjekstvo sa mjesta pucnjave, Nijemac star 43 godine, porijeklom iz Hanaua.

Ministar Beuth je izjavio da je automobil pronađen na adresi vlasnika i da su specijalne snage poslije ulaska pronašle dvije mrtve osobe - osumnjičenog i njegovu majku staru 72 godine.

Njemački ministar o Hanau: Napadač je imao ksenofobne motive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00


Policija je ranije saopštila da je, prema raspoloživim informacijama, napadač pobjegao automobilom sa mjesta napada i izvršio samoubistvo kod svoje kuće.

"Mnoge žrtve pucnjave u njemačkom gradu Hanau su imigrantskog porijekla", navodi njemački magazin Focus na osnovu izvještaja novinske agencije dpa koja se pozvala na sigurnosne izvore.

'Desničarski teror se vratio'

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je da svi pružaju podršku stanovnicima Hanaua povodom ovog zločina.

"Duboko saučešće pogođenim porodicama, koje tuguju za svojim mrtvima. Nadamo se da će se ranjeni brzo oporaviti", saopštio je portparol Steffen Seibert.

Policija osigurava mjesta napada u Hanau
Policija osigurava mjesta napada u Hanau

"Ovo je bilo užasno veče koje ćemo dugo pamtiti sa tugom", rekao je gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky za Bild.

Vicekancelar Njemačke Olaf Scholz rekao je da sedamdeset i pet godina nakon nacističke diktature, desničarski teror 'ponovo se vratio'. "Moramo braniti našu liberalnu demokratiju", napisao je Scholz na Twitteru.

Hanau je udaljen oko 20 kilometara od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG