Dostupni linkovi

Hrvatski državni tužilac dao ostavku zbog članstva u masonima


Dražen Jelenić

Dražen Jelenić, hrvatski državni tužilac dao je ostavku u srijedu 19. februata nakon pritiska visokih dužnosnika nakon priznanja da pripada masonskoj loži.

"To članstvo u legalnom udruženju ni na koji način nije uticalo na moj posao, no nedavne insinuacije iznjete u javnosti a koje se odnose na moje članstvo, onemogućile su mi da i dalje obavljam ovu ulogu", rekao je Jelenić u izjavi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će ga vlada otpustiti ako ne podnese ostavku.

"Ovdje nema ništa nelegalno. Međutim, to je stvorilo neobičnu okolnost koja čini njegovu poziciju težom", rekao je Plenković.

Ranije je ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio da očekuje ostavku glavnog državnog tužioca Dražena Jelića zbog članstva u masonskoj loži.

"To članstvo potencijalno stvara rizik", rekao je Bošnjaković novinarima u Zagrebu.

Jelenić je u intervjuu rekao, prenosi Reuters, da je postao mason nakon poziva prijatelja te da je on razumio poziv kao znak prepoznavanja njegovih profesionalnih kvaliteta.

Internet stranica jedne of hrvatskih loža slobodnih zidara ili masona kaže da je to udruženje koje okuplja časne ljude koji razgovaraju o različitim moralnim i filozofskim pitanjima i rade za dobrobit svoje zajednice.

Dražen Jelenić je postao državni tužilac 2018. godine.

Na čelu DORH-a Jelinića će privremeno do izbora novog glavnog državnog odvjetnika zamijeniti dosadašnja prva zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek.

XS
SM
MD
LG