Dostupni linkovi

Hrvatski ministar 'očekuje ostavku' državnog tužioca zbog članstva u masonima


Dražen Jelenić

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je 19. februara da očekuje ostavku glavnog državnog tužioca Dražena Jelića zbog članstva u masonskoj loži.

"To članstvo potencijalno stvara rizik", rekao je Bošnjaković novinarima u Zagrebu.

On je naglasio da je neprihvatljivo članstvo državnog tužioca u takvom udruženju, bez obzira na to što je ono registrovano po hrvatskim zakonima.

"Djelovanje i članstvo u takvim grupama prekriveno je velom tajne i predstavlja potencijalni rizik za djelovanje glavnog državnog tužioca i drugih ljudi koji su članovi takvih organizacija", rekao je Bošnjaković.

On je dodao da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj loži i da će ukoliko Jelinić ne podnese ostavku, Vlada razmotriti dalje korake.

Priznanje glavnog državnog tužioca Hrvatske Dražena Jelenića da je član masonske lože izazvalo je niz reakcija. On je 19. februara za televiziju N1 rekao da zasad ne razmišlja o ostavci, a da je postao mason, jer mu je to "imponovalo".

Hrvatski mediji propituju Jelinićevu vjerodostojnost i nepristrasnost budući da je član udruženja, posebno nekog tajnog poput masonske lože, i da se našao u istrazi afere vezane za ucjenjivanje oftamologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je 14. februara troje novinara nedjeljnika 7Dnevno. Uhapšeni su zbog sumnje da su ucjenjivali Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna (oko 27.000 eura) koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to navodno odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, glavni državni tužilac je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan takođe mason.

Jelinić je za agenciju Hina rekao da je član masonske lože od marta 2018. i da je pozvan da pristupi udruženju na čijem čelu tada nije bio Nikica Gabrić. On je ispričao da je pošto je primljen u udruženje građana Veliki Orijent učestvovao na još jednom sastanku tog udruženja koje je, s još nekoliko članova, napustio kada je udruženje preuzeo Gabrić u oktobru 2018. Oni su formirali istovrsno udruženje čiji je i on član.

Vezano za slučaj iznude Nikice Gabrića, Jelinić je 18. februara poslao saopštenje u kojem je naveo da je o svemu obaviješten od svog zamjenika i da je tokom predistražne faze postupka Gabrić pokušao da utiče na njega.

On je odbacio bilo kakav sukob interesa u tom slučaju.

U saopštenju je napisao da je masonsko udruženje, čiji je član, udruženje građana registrovano u skladu s hrvatskim zakonima i da je podatak o članstvu individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član lično ovlašten da taj podatak učini javnim. Takođe je naveo i da "dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protivzakonita".

XS
SM
MD
LG