Dostupni linkovi

Vijeće Evrope: Zatočenje Assangea je 'opasan presedan za novinare'


Julian Assange
Julian Assange

Zatočenje Juliana Assangea „predstavlja opasan presedan za novinare“, saopćili su poslanici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji su glasali protiv izručenja Sjedinjenim Državama osnivača WikiLeaksa, prenosi Fena.

Izrazi podrške Assangeu i kritika britanske vlade bit će uvršteni u konačni izvještaj koji je pripremio za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope britanski laburistički poslanik lord George Foulkes, koji se bavi pitanjem poštivanja ljudskih prava širom Evrope.

Assange je u londonskom zatvoru Belmarsh uoči ročišta o izručenju koje počinje u februaru. Sjedinjene Države ga terete po 18 tačaka optužnice – od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži - zbog namjere da se domogne i objavi povjerljive diplomatske i vojne dokumente.

Ako bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu višedecenijska kazna zatvora.​

Asanž je 11. aprila prošle godine izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

XS
SM
MD
LG