Dostupni linkovi

Počeo dijalog ‘Savez za Evropu’ u Crnoj Gori


Duško Marković
Duško Marković

Crnogorski premijer Duško Marković otpočeo je danas, 19. februara, seriju ranije najavljenih razgovora sa nevladinim sektorom, političkim partijama i predstavnicima akademske zajednice.

Prvi dijalog u okviru inicijative “Saveza za Evropu” obavljen je sa predstavnicima civilnih organizacija Građanskom alijansom i Centrom za demokratsku tranziciju (CDT). Kako je objavljeno u zajedničkom saopštenju, razgovarano je o izazovima na putu evropskih integracija i jačanju vladavine prava.

“Predstavnici ove nevladine organizacije su takođe ukazali na potrebu unapređenja principa odgovornosti na nivou institucija, kako državne uprave tako i pravosuđa, čime bi se doprinijelo kvalitetnijoj zaštiti interesa i potreba svih građana. Premijer i predstavnici Vlade su dobili više prijedloga i inicijativa u cilju jačanja kredibiliteta institucija i povjerenja javnosti u njihov rad, kao i snaženja izbornog sistema”, navodi se u saopštenjima nakon razgovora sa nevladinim organizacijama.

Premijer Marković je ranije uputio pismo relevantnim organizacijama u Crnoj Gori koje je pozvao na razgovor “o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i evropske perspektive”. Većina organizacija je pozitivno odgovorila na poziv premijera.

Nakon prvih sastanaka, Vlada je saopštila da će pažljivo razmotriti sve dobijene predloge i sugestije i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih.

Osim premijera, sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

XS
SM
MD
LG