Dostupni linkovi

Stranke iz RS i HDZ podnose zakon kojim traže odlazak stranih sudija


Konferencija za novinare člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika
Konferencija za novinare člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio kako će u četvrtak ili petak (20. ili 21. februara) sa drugim predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske (RS) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) podnijeti Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH.

"Samo ukoliko Ustavni sud poništi odluku o poljoprivrednom zemljištu ili se izbace međunarodne sudije, mi ćemo nastaviti raditi", poručio je Dodik nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu (19. februara).

Prema odluci Ustavnog suda BiH donesenom početkom februara, svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj se smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

Dodik je izjavio nakon sjednice Predsjedništva kako želi da se pitanje međunarodnih sudija rješava u parlamentarnoj proceduri.

"Grdno se varaju da će očuvati Bosnu i Hercegovinu ako se bude insistiralo na međunarodnim sudijama. Nama je stalo do Republike Srpske i nećemo je dati po bilo koju cijenu", poručio je Dodik.

To je okupacijski sud za nas Srbe, to je inkvizicijski sud za nas Srbe, u smislu što nameće rješenje protiv Ustava i protiv Dejtonskog sporazuma -
rekao je Dodik

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega insistira na tome da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH, Dodik je odgovorio:

"Ne mogu, zato što ste Vi ubijeđeni u sasvim nešto drugo. Zato što djeluju i donose političke odluke, zato što su dio koncepta razgradnje Dejtonskog sporazuma i razgradnje Republike Srpske i konstitutivnosti naroda, i zato što rade isključivo za interese Bošnjaka. I svi su oni dobri kada nisu više sudije. To je okupacijski sud za nas Srbe, to je inkvizicijski sud za nas Srbe, u smislu što nameće rješenje protiv Ustava i protiv Dejtonskog sporazuma. To nije sud. Ne može se poštovati političko pravo, nego se mora poštovati pravo proisteklo iz Ustava", kazao je Dodik.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu rekao i kako na toj sjednici nije uvrštena tačka dnevnog reda koju je predložio, a odnosi se na pitanje odgovornosti Željka Komšića, koji je, kao predsjedavajući Predsjedništva, kako tvrdi Dodik, prešutio imenovanje novog stranog sudije Ustavnog suda BiH.

Radi se o Angeliki Nussberger, njemačkoj profesorici prava i bivšoj potpredsjednici Evropskog suda za ljudska prava, koja je imenovana 14. februara za sudiju Ustavnog Suda BiH, umjesto Giovannija Grassa iz Italije. Nju je imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Komšić: Neka se Dodik obrati Ustavnom sudu

Na pitanje RSE da li je odgovorio na pismo Evropskom sudiji za ljudska prava oko imenovanja novog sudije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sjednice Predsjedništva BiH je rekao:

"Ja ne bih učestvovao u tome, jer se ja ništa nepitam. On je nas samo obavijestio, jer se mi ništa tu ne pitamo."

Komšić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao je da je Milorad Dodik talac svojih riječi i postupaka.

"Oko NATO-a smo se natezali godinu dana. On zna da mu niko neće u Sarajevu dati da ga namagarči. Oni mogu pokrenuti izmjene Ustava, ali da mi stalno tebe da slušamo i da se izjašnjavajamo samo kad ti želiš, pa to je detinjasto. Postoje procedure, ako mislite da je nešto protuustavno neka se obrati Ustavnom sudu. To je propisano tako", kazao je Komšić.

Džaferović: Udar na ustavni poredak

Istovremeno, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je pozvao je predstavnike stranaka iz Republike Srpske da ne opstruiraju rad državnih institucija i da čuvaju i poštuju Dejtonski sporazum.

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

Dejton nije jelovnik da iz njega uzimate šta vam odgovara i ne uzimate šta vam ne odgovara.
- odgovorio je Šefik Džaferović

"Ovo je udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Dejton nije jelovnik da iz njega uzimate šta vam odgovara i ne uzimate šta vam ne odgovara. Bosna i Hercegovina je postojala prije Dejtona i postojaće poslije Dejtona", kazao je Džaferović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva.

On je poručio da nikada neće pristati na odlazak međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"U sunovrat bi moglo odvesti ovo Bosnu i Hercegovinu. Nisu slučajno trojica sudija stranci koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ovo će se završiti tako što će državne institucije funkcionisati”, kazao je Džaferović i dodao kako "nijedno rješenje neće proći kao produkt ucjene i pritiska".

Zaključcima Skupštine Republike Srpske od 17. februara, a na osnovu Informacije u vezi "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH", rad predstavnika RS u organima BiH obustvljen je do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

XS
SM
MD
LG