Dostupni linkovi

Dačić: Srbija neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je u Bosni i Hercegovini (BiH) na delu tiha revizija Dejtonskog sporazuma kojom se želi ukidanje ravnopravnosti.

U intervjuu za televiziju Prva, Dačić je izjavu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika "Doviđenja BiH, dobro došao RS-egzit" nazvao "političkom borbom".

"Nije to prazna priča nego je jasna poruka: 'Ako nastavite sa takvom politikom ugrožavanja ravnopravnosti srpskog naroda, imaćete probleme' ", rekao je on.

On je naveo da Srbija neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske i da je tako nešto nemoguće.

"Stranka demokratske akcije (SDA) formirana je na politici Alije Izetbegovića, koju je on definisao pre više od 40 godina, i u kojoj se kaže da se Islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu. Sada imaju većinu.To sve nekome može da bude banalno, ali nemojte posle, kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu. Bin Laden je imao bosanski pasoš", rekao je on.

Govoreći o ulozi Ustavnog suda u BiH po Dejtonskom sporazumu, Dačić je rekao da je Bosna napravljena po američkim modelu u kojem su zajedničke funkcije samo ono što se dogovore entiteti, a pitanja zemljišta i šuma to nisu.

"I sada imamo situaciju u kojoj sudija iz Severne Makedonije glasa da li će Republika Srpska ili Hrvati u Bosni da budu ravnopravni. A oni imaju Ohridski sporazum kojem oni Albancima garantuju sva prava iako ih ima manje nego Srba u BiH", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG