Dostupni linkovi

Sirija: U napadima poginulo skoro 300 civila


Sirijska porodica bježi od napada režimskih snaga, prolaze pored zapaljene trgovine u gradu Abin Semaan, zapadno od Alepa, 12 februar 2020.
Sirijska porodica bježi od napada režimskih snaga, prolaze pored zapaljene trgovine u gradu Abin Semaan, zapadno od Alepa, 12 februar 2020.

Skoro 300 civila poginulo je ove godine u napadima na sjeverozapadu Sirije, izjavila je visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele, javlja Rojters.

Ona je rekla da je 93 odsto pomenutih civila poginulo u napadima koje su izvršile Rusija i snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Stanovništvo napušta okolinu Alepa pred sirijskom vojskom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Bašeleova je u saopštenju, u kojem je izrazila zaprepaštenost zbog razmjera humanitarne krize, osudila direktne napade na kampove za raseljene civile ili na područja u njihovoj blizini, kao i udare na medicinske i obrazovne ustanove, uključujući dvije bolnice koje su juče bile meta napada.

Visoki komesar upozorila je ranije da bi takvi napadi mogli da se okarakterišu kao ratni zločini.

Na pitanje novinara u Ženevi da li sirijske i ruske snage namjerno gađaju civile i objekte zaštićene međunarodnim zakonom, portparol Bašeleove Rupert Kolvil rekao je da "sam broj napada na bolnice, medicinske ustanove i škole nagovještava da takvi napadi ne mogu biti slučajni".

XS
SM
MD
LG