Dostupni linkovi

Zoran Milanović preuzeo funkciju predsjednika Hrvatske


Zoran Milanović polaže predsjedničku zakletvu, Zagreb
Zoran Milanović polaže predsjedničku zakletvu, Zagreb

Polaganjem i potpisivanjem predsjedničke zakletve novi šef države Hrvatske Zoran Milanović danas je (18. februar) preuzeo tu funkciju od Kolinde Grabar-Kitarović, koju je kao kandidat stranaka lijevog centra pobijedio u drugom krugu izbora 5. januara.

Milanović, peti po redu hrvatski predsjednik, stupit će na ovu dužnost 19. februara.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana", riječi su zakletve koju je pred zvanicama izgovorio Milanović.

Potom se zahvalio onima "koji su ovaj posao dužnost obavljali prije mene".

"Izbori nisu metoda za pronalaženje istine. To je metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača može izglasati da ne postoji problem klimatskih promjena, ali to neće promijeniti istinu da taj problem postoji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i pitanje želje naroda", rekao je.

Istakao je da ne namjerava "biti korektivni faktor, nego konstruktivni".

"Bit ću predan, transparentan, dosljedan. U vanjskoj politici ću se fokusirati na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet. Dame i gospodo, molim vas unaprijed za razumijevanje za sve moje buduće greške. One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikad bile. Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima", poručio je Milanović.

"Hrvatska je", naveo je Milanović, "dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje".

"Naša budućnost ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi. Našu republiku ne čine samo visoko obrazovani, poduzetni, kompetitivni. Ona je domovina nekvalificiranog radnika kao i akademika, onda pripada i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću", kazao je.

Suzbijanje klijentelizma glavni su elementi protiv nejednakosti - dodao je.

"Naša republika treba svakog čovjeka. Svaki čovjek mora dobiti priliku da dostojanstveno i mirno živi od svog rada. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska", riječi su novog predsjednika Hrvatske.

Za razliku od ranijih predsjedničkih inauguracija na Markovom trgu, gdje su sjedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je skromnija i održana je u kabinetu predsjednika na Pantovčaku.

Svečanosti je prisustvovalo 40 zvanica u tri kategorije – državni funkcioneri, uključujući i dvojica bivših predsjednika – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, porodica izabranog predsjednika i članovi njegovog izbornog tima.

Zvanice su pozvane po funkcijama, tako da na inauguraciji nisu prisustvovali predsjednici stranaka, diplomata, kao ni predstavnici vjerskih zajednica.

Bili su pozvani predsjednik Vlade i uži kabinet, predsjednik i potpredsjednici Sabora, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, predsjednik i sudije Ustavnog suda, pred kojima je Milanović položio zakletvu.

Ceremonija inauguracije je održana u svečanoj dvorani, a himnu je otpjevala Josipa Lisac.

Iako se još ne zna ko će sve biti u predsjedničkom timu Zorana Milanovića, poznato je da će mu nekadašnji direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić biti savjetnik za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Lozančić je s te pozicije morao da ode još 2016. zbog insistiranja sada već bivše predsjednice Grabar-Kitarović, a trenutno je savjetnik potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova.

Bivši premijer vlade lijevog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) u drugom krugu izbora, 5. januara, pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Novi predsjednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966. gdje je diplomirao pravo.

Radio je u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova tokom 1990-ih, a poslije smrti Ivice Račana 2007. godine izabran je za predsjednika SDP, vodeće stranke lijevog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu Vladu lijevog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016.

Poslije gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspio da formira Vladu, podnio je ostavku na mjesto predsjednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom "Normalno, predsjednik s karakterom" ističući da će se kao predsjednik boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih građana.

Iako to ranije nije navodila kao mogućnost, bivša predsjednica Grabar-Kitarović je nedavno podnijela zahtjev da joj se dodijeli Kabinet bivšeg predsjednika Hrvatske.

Prema Zakonu o posebnim pravima predsjednika Hrvatske po prestanku mandata, ona ima pravo na kabinet, vozača i dva službenika.

Ta prava može koristiti pet godina po prestanku mandata.

Uz to, ona će imati pravo na naknadu u prvih šest mjeseci u visini sadašnje plate, dok će u drugih šest mjeseci imati pravo na pola plate.

Njen prethodnik na predsjedničkoj funkciji Ivo Josipović (SDP) nije koristio to pravo, već se po prestanku mandata vratio na Pravni fakultet u Zagrebu.

Kabinet bivšeg predsjednika koristio je Stjepan Mesić, koji je na čelu Hrvatske bio u dva petogodišnja mandata.

XS
SM
MD
LG