Dostupni linkovi

Britanija: Nećemo prihvatiti nadzor u sporazumu posle Bregzita


Glavni pregovarač Velike Britanije za pregovore sa EU upozorio je danas da je taj blok potpuno promašio svrhu Bregzita ako smatra da će zadržati određen nadzor nad delovanjem Velike Britanije u novom dogovoru dve strane.

EU je saopštila da želi najbolji mogući trgovinski odnos sa Velikom Britanijom ali samo ako je fer utakmica za firme po raznim pitanjima od državnih subvencija do ekoloških standarda, i insistira na jasnim proverama sprovođenja tih mera.

"Misliti da bi mi mogli da prihvatimo nadzor EU po takozvanim pitanjima za jednaku utakmicu značilo bi da se jednostavno ne vidi svrha onog što mi radimo", rekao je britanski pregovarač Dejvid Frost, proizilazi iz odlomaka njegovog govora dostavljenog medijima.

U govoru na univerzitetu ULB u Briselu rekao da je odbacivanje svakog mešanja EU u pravila i propise cilj celog projekta izlaska Velike Britanije iz EU posle 47 godina.

On je takođe naglasio da nema šanse da će Britanija tražiti produženje prelaznog perioda dalje od kraja ove godine da bi se postigao dogovor sa Unijom. Mnogi smatraju da je vreme do kraja godine koliko je predviđeno da traje prelazni period, suviše kratko da bi se postigao trgovinski sporazum dve strane.

"Mi ćemo 1. januara 2021. povratiti našu političku i ekonomsku nezavisnost u potpunosti, zašto bi hteli to da odložimo", upitao se Frost.

Sa takvim izjavama Frost je jasno dao do znanja da je Britanija spremna da ode iz EU bez bilo kakvog dogovora radije nego da prihvati kompromis o ključnim pitanjima, ocenjuje AP.

On je dodao da je London spreman da prihvati sporazum o slobodnoj trgovini po ugledu na "australijski", ako članice evropskog bloka i dalje budu imale sumnju pod kojim uslovima je moguća razmena bez kvota.

EU nema sporazum o slobodnoj trgovini sa Australijom što znači se međusobni uvoz i izvoz reguliše prema pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Frost je rekao da Britanija želi trgovinski sporazum sa EU nalik onom koji ima sa Kanadom, nakon što istekne prelazni period 31. decembra ove godine.

Evropski pregovarači ističu da za takav dogovor po uzoru sa Kanadom, London treba da osigura ravnopravne uslove kada je reč o državnoj pomoći, zaštiti životne okoline, zapošljavanju i drugoj regulativi kako bi se sprečila nefer konkurencija sa Evropskim jedinstvenim tržištom.

Frost je istakao da ma sa kakvim nesuglasicama da se Britanija suoči u trgovini sa EU nakon isteka prelaznog perioda, njegova zemlja može da ih minimizira kroz carinsku politiku.

XS
SM
MD
LG