Dostupni linkovi

Grčka zbog protesta suspenduje plan za migrante


Grčka vlada suspenduje plan za vanredne situacije za izgradnju kampova za migrante na grčkim ostrvima u blizini turske obale kako bi se omogućili pregovori sa lokalnim vlastima koje se snažno protive ovom potezu.

Ministar za pitanja migracija Notis Mitarakis izjavio je danas da je plan, koji je najavljen prošle nedelje, stavljen na čekanje dok se ne razmotre zahtevi vlasti na ostrvima Lezbos, Hios, Samos, Leros i Kos.

Vlada kaže da želi da zameni postojeće prenaseljene kampove zatvorenim objektima i već je izdala naloge za dodelu zemljišta.

Stanovnici ostrva su organizovali proteste protiv predložene gradnje, blokali su puteve na Lezbosu plašeći se da će nove lokacije kampova dodatno opterećivati njihove male zajednice.

Prema sporazumu Evropske unije i Turske iz 2016. godine, Lezbos i četiri druga ostrva korišćeni su kao prirodne barijere za migrante i izbeglice koji pokušavaju da stignu do Grčke.

To je dovelo do ozbiljne prenatrpanosti postojećih ostrvskih kampova i životnih uslova za migrante koje su američki zvaničnici nazvali strašnim.

XS
SM
MD
LG