Dostupni linkovi

Grčka planira vanredna ovlašćenja za izgradnju kampova


Kamp Moria na Lezbosu, 28. januar 2020.
Kamp Moria na Lezbosu, 28. januar 2020.

Grčka planira da upotrebi vanredna pravna ovlašćenja da izgradi centre za migrante na pet ostrva u nastojanju da ubrza deportacije nazad u Tursku, izjavili su 10. februara zvaničnici, prenosi Asošijejted pres (AP).

Označene su zone za postavljanje novih objekata na Lezbosu i na još četiri ostrva u istočnom Egejskom moru da bi se zamenili postojeći prenatrpani kampovi, rekao je portparol vlade Stelios Petsas.

"U ovim zatvorenim objektima biće primenjena stroga pravila i (ograničenja) kretanja korisnika. Korisnici će dobiti izlazne propusnice za kontrolisane izlaske, dok će objekti biti zatvoreni noću", rekao je on.

Portparol je rekao da će biti primenjene ubrzane pravne procedure za izgradnju tih lokacija, vlada će izdati vanredni ukaz koji će kasnije parlament ratifikovati. On nije izložio dodatne detalje.

Gotovo 60.000 ljudi prešlo je ilegalno iz Turske na grčka ostrva prošle godine, prema UN agenciji za izbeglice, što je otprilike duplo više nego 2017. i 2018.

Samo 391 migrant vraćen je u Tursku prošle godine u slučajevima gde su zahtevi za azil odbijeni, ili su se smtrali neprihvatljivim. Vlada želi da se stopa povratka poveća na 200 deportacija nedeljno pre leta.

Grčka već ima tri zatvorena kampa na severu čiji je zajednički kapacitet 880 mesta i planira da proširi mrežu migrantskih kampova na kopnenom delu zemlje, uz ograničenje da kapacitet objekta ne prelazi jedan odsto stanovništva svake administrativne oblasti gde se gradi.

Mnoge nevladine organizacije i sami migranti strahuju da će ovaj stroži stav koji zauzima vlada desnog centra dalje potkopati njihov proces dobijanja azila.

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

XS
SM
MD
LG