Dostupni linkovi

Britanija: Nova upozorenja od poplava, oluja i dalje hara


Velika Britanija izdala je danas pet ozbiljnih upozorenja od poplava, što znači da postoji opasnost po život u tri okruga u Engleskoj, jer su oluje već izazvale i poplave i nestanke struje širom drugih delova severne Evrope.

Britanski ministar za zaštitu životne sredine Džordž Justis izjavio je da klimatske promene stvaraju ekstremne vremenske uslove, ali da vlada nije nepripremljena.

"Nikada nećemo moći da zaštitimo svako domaćinstvo zbog prirode ekstremnih vremenskih uslova, ali učinili smo sve što možemo sa značajnom svotom novca, a biće još mnogo toga," rekao je Justis.

U južnom Velsu i delovima Engleske u nedelju je proglašeno vanredno stanje, gde su orkanski udari vetra dostizali brzinu od 146 kilometara na sat.

Prema oceni meteorologa nivoi reka u severnim delovima Engleske još nisu dostigli vrhunac, očekuje se da će to biti sutra.

Oluja, nazvana Denis, koja je počela tokom vikenda, izazvala je velike poremećaje u saobraćaju širom Evrope i mogla bi da nanese više štete od oluje Kjare koja je prethodne nedelje pogodila Englesku.

Pre 10-tak dana Britaniju i deo Evrope je pogodila oluja Sijara (Ciara).

XS
SM
MD
LG