Dostupni linkovi

Vulin i Šojgu u Beogradu: Unaprediti vojnu saradnju Srbije i Rusije


Ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin u Beogradu
Ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin u Beogradu

Ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu razgovarali su u Beogradu o saradnji u oblasti odbrane "koja ima uzlazni trend i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena", navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo navodi da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje.

Saradnja u oblasti odbrane odvija se u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu.

Ruski ministar Sergej Šojgu je, kako navodi Ministarstvo odbrane Srbije, kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa naveo zajedničke vežbe dve vojske.

Šojgu je uputio poziv ministru Vulinu da u junu prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

"Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. On je zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Šojgu je u zvaničnu posetu Srbiji stigao na poziv ministra Vulina. Njemu je ispred Palate "Srbija" organizovan svečani doček uz intoniranje himni Rusije i Srbije i smotru počasne garde.

Šojgu u glavnom gradu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Kako je uoči poste najavljeno iz Ministarstva odbrane, ovo je "prva poseta ministra Šojgua nekoj zemlji nakon što je ponovo izabran za ministra odbrane".

Šojgu je poslednji put posetio Beograd 20. oktobra 2017. kada je prisustvovao obeležavanju 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Tada je na vojnoj manifestaciji "Sloboda 2017" na aerodromu Batajnica u Beogradu javnosti bilo predstavljeno pet od ukupno šest polovnih aviona MIG 29 koje je Ruska Federacija donirala Srbiji i tom prilikom Šojgu ih je zvanično predao Srbiji.

Ruski MiG-ovi poleću sledeće godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izrazio je krajem 2019. godine zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji. Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Rusije potpisan je 2013. godine, a potpisali su ih tadašnji ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i Šojgu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG