Dostupni linkovi

Dan nakon protesta migranata situacija u centru Miral mirna


Kamp Miral
Kamp Miral

Situacija u migrantskom centru Miral kod Velike Kladuše u nedjelju je mirna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK).

Kako je kazao, u subotu poslijepodne oko stotinu migranata, koji borave u ovom kampu, protestvovalo je na ulazu kampa.

Oni su zahtijevali da se granica sa Hrvatskom otvori, kako bi mogli ući u Evropsku uniju.

“Protest je prošao mirno, a nakon pola sata su se migranti povukli u kamp”, kazao je Šiljdedić za RSE.

On je je kazao i kako je policija USK imala informaciju od Granične policije BiH da će migranti krenuti prema granici, ali se to nije desilo.

U migranstkom kampu Miral kod Velike Kladuše se nalazi oko 600 migranata.

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko - sanskog kantona (USK) zatražila je 27. januara hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, kako bi se poduzele sve neophodne mjere za očuvanje sigurnosne situacije u tom kantonu, zbog najavljenog pojačanog dolaska migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu tokom proljeća.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslava (MUP) USK na području ovog kantona, u četiri prihvatna centra, trenutno boravi 3.600 izbjeglica i migranata.

Veliki broj njih smještaj pronalazi u napuštenim objektima i privatnom smještaju.

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) zatražila je polovinom novembra 2019. godine od vlasti na području Unsko-sanskog kantona (Vlada i Grad Bihać) proširenje postojećih prihvatnih centara u ovom kantonu tokom zime.

Iz Delegacije je tada rečeno i da je do sada potrošeno 18 miliona eura, te da je ostalo još 18 miliona eura za dvije nove lokacije koje je odredila Vlada Federacije BIH.

XS
SM
MD
LG