Dostupni linkovi

U Beogradu protest 'Putevima Vesićevih ruševina'


Protestna šetnja
Protestna šetnja

Šetnjom do gradske četvrti Savamala u Hercegovačkoj ulici u Beogradu završen je građanski antivladin protest koji su organizatori nazvali "Putevima Vesićevih ruševina", referirajući na zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Biljana Stojković, profesorka sa Biološkog fakulteta i jedna od organizatora ovonedeljnog protesta, obratila se okupljenima na početku skupa i rekla da je ovo protest za bojkot, građanski protest koji ima vrlo jasnu političku pozadinu a to je bojkot izbora od strane slobodnih građana.

"Nećemo na izbore na kojima smo unapred nule, gde se naš glas ne čuje i na kojima nemamo pravo da kažemo bilo šta", kazala je Stojković i dodala da je današnji protest posvećen rupama i gradilištima u gradu „koje vrede milione a ne vrede ništa“.

„To više nije naš grad i danas ćemo obići te simbole Vesićevog, a ne našeg Beograda. Svaki sledeći protest posvetićemo jednom novom društvenom problemu koji nas muči“, rekla je Stojković i najavila da će naredni protest biti posvećen temi uzbunjivača.

Okupljenima se ispred Filozofskog fakulteta obratio i Marin Krešić, urbanista.

"Dočekali smo danas, na Dan državnosti, da nam vlast ruši grad i ruši Ustav. Oni mrze Beograd i uništavaju sve uspomene koje su u njemu ostavili pravi Beograđani. Oni to rade kroz korupciju i projekte koji se rade više puta trošeći enormnu količinu našeg novca, oni seku šume i uništavaju prirodu da bi svojim drugarima namestili posao. Trenutno na Makiškom polju i Savskom nasipu planiraju svoj nov besmislen projekat. Treća grupa mahinacija je uništavanje centra grada koji su pretvorili u vašar", kazao je.

Marin Krešić, urbanista
Marin Krešić, urbanista

On je rekao da će svemu pomenutom doći kraj, da će Srbija biti slobodna zemlja, ali je poručio da su predstojeći izbori u aprilu "falsifikat i da na njih ne treba izaći".

Protestna šetnja se nakon govora kretala Uzun Mirkovom i Pariskom ulicom, zatim Karađorđevom ulicom, a završila se u Hercegovačkoj ulici u četvrti Savamala. Sve vreme je na čelu kolone bio istaknut veliki transparent "U bojkot 2020".

"I dalje se ne zna ko je rušio kuće u Savamali 2016. godine, krivica se svaljuje na jednog policajca koji je tada bio dežuran. Mnogo je heroja iz Savamale, a najveći od njih je Slobodan Tanasković, čuvar objekata u Hercegovačkoj i svedok rušenja u Savamali. Smatramo da ova ulica treba da nosi njegovo ime", rekao je na kraju protesta Srđan Marković, jedan od organizatora, dok su dvojica aktivista sa fantomkama palili baklje.

U Hercegovačkoj ulici, predviđenoj za izgradnju dela projekta "Beograd na vodi“, u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine osobe maskirane fantomkama bagerima su srušile više objekata, a policija se nije odazivala na pozive građana. Slučaj nezakonitog rušenja do danas nije rasvetljen.

Protest je ove subote organizovao Građanski otpor, grupa u kojoj su aktivisti i članovi opozicionih stranaka koje su proglasile bojkot parlamentarnih izbora.

Ovo je inače treći protest od kada se udruženje “1 od 5 miliona” povuklo iz organizacije protesta usled odluke da učestvuju u predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Članovi udruženja "1 od 5 miliona", koje je od decembra 2018. godine svake subote organizovalo antivladine proteste u Beogradu, saopštili su 28. januara da će učestvovati na parlamentarnim izborima i da "protest predaju političarima, da brane bojkot na ulici, kako dolikuje".

Skupom u Beogradu 1. februara počela je kampanja bojkota parlamentarnih izbora. Tada je deo opozicije usvojio zajedničku Deklaraciju o bojkotu, u kojoj piše da "samo izbori na kojima građani imaju mogućnost da budu informisani i na kojima glasaju slobodno i bez pritisaka, jesu pravi izbori".

Za bojkot izbora do sada su se izjasnile stranke okupljene u opozicionom Savezu za Srbiju (Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju) i Pokret slobodnih građana.

XS
SM
MD
LG