Dostupni linkovi

Izetbegović: Nećemo pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da SDA neće pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud BiH, koji smatra poslednjim mehanizmom za popravljanje stvari u BiH.

"Pravosuđe u BiH je pod ovakvim pritiskom pre deceniju ostalo bez inostranih sudija, stavljeno je pod uticaj politike i time neupitno oslabljeno. To se ne sme desiti sa Ustavnim sudom BiH", rekao je Izetbegović za sarajevski portal Klix.

Srpska strana u BiH je donela odluku da obustavi učešče srpskih predstavnika u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, kako u tom sudu više ne bi bilo sudija stranaca.

Upitan kako će SDA odgovoriti na postojeću političku krizu u BiH, Izetbegović je kazao da je "teško naći pravi odgovor na destruktivno ponašanje koje nanosi štetu svima, a najveću štetu onome ko uporno proizvodi ovakve krize i zastoje".

"Moramo odgovoriti čvrsto i bez popuštanja - Mirovni sporazum, Ustav i zakoni se moraju poštovati", naveo je on.

Dodao je da svako treba da radi svoj posao, naglašavajući da Tužilaštvo BiH, OHR i Savet za primenu mira (PIC) odavno svoj posao "ne rade sa dovoljno principijelnosti i hrabrosti, što je i dovelo do ovakve ekspanzije drskosti i bahatosti".

"Bez reakcije i odgovora je ostao niz antidejtonskih delatnosti, tolerisale su se direktne uvrede upućene Visokom predstavniku i inostranim diplomatama, ćutalo se na dodelu odlikovanja (Radovanu) Karadžiću i drugim ratnim zločincima, nije sankcionisano suprotstavljanje presudama Ustavnog suda za koje su zaprećene visoke zatvorske kazne", ocenio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, "sve su to bili probni baloni koje je trebalo na vreme bušiti".

Navodeći da "ne može da proceni koliko spremnosti na iracionalno ponašanje ima sa druge strane", lider SDA smatra da bi situaciju morali da preseku Tužilaštvo BiH, OHR i PIC.

"Ukoliko to ne učine, ući ćemo u politički limb koji će potrajati. Razbiti BiH neće moći, Ustavni sud neće ostati bez inostranih sudija, patriotske političke snage neće ustuknuti pred drskošću i pretnjama strane koja slavi ratne zločince", rekao je Izetbegović.

On je ocenio da će se politička kriza preneti na ekonomiju, a tada će, kako je kazao, prvi na udaru biti oni koji su krizu izazvali, jer je Federacija BiH "sasvim sigurno ekonomski jača i otpornija na sve što joj ova neodgovorna politika može prirediti".

Upitan kako komentariše poziciju lidera HDZ BiH Dragana Čovića, koji je pre par dana podržao stavove srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Izetbegović je ocenio da je politika HDZ BiH "po ko zna koji put i tamo i ovamo".

"Ja očekujem da se istinski opredeli za ono za što se deklarativno zalaže. Za mir, stabilnost, evropski i NATO put BiH", naveo je on.

Lider SDA smatra da je "cinična i prozirno manipulativna Dodikova podrška Hrvatima", s obzirom na to da im je njegova politika, kako je rekao, "uzela sva prava u Republici Srpskoj".

"Vrhunac tog cinizma je bila dodela entitetskog odlikovanja generalu (Slavku) Lisici, koji je izvršio ratne zločine nad Hrvatima, a sve to u prisustvu Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora. Time je Dodik sasvim jasno kazao koliko poštuje Čovića i Hrvate", naveo je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG