Dostupni linkovi

Pompeo odbacio evropske kritike na račun SAD


Majk Pompeo na konferenciji u Minhenu
Majk Pompeo na konferenciji u Minhenu

Američki državni sekretar Majk Pompeo odbacio je danas u Nemačkoj kritike predsednika te zemlje i drugih evropskih zvaničnika na račun izolacionističke politike i egoizma vlade predsednika Donalda Trampa i rekao da te kritike "nemaju uporište u stvarnosti".

"Zadovoljstvo mi je da vam kažem da je ideja prema kojoj je transatlantski savez mrtav umnogome preterane", rekao je Pompeo na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji nema izvršna ovlašćenja ali čije izjave se u Nemačkoj slušaju, juče je oštro kritikovao kurs koji slede američke vlasti.

"Naš glavni saveznik, SAD, pod trenutnom administracijom odbija i samu ideju međunarodne zajednice. Države su pozvane da stave sopstvene interese iznad interesa svih drugih, 'ponovo veliki' na uštrb suseda i partnera", rekao je Štajnmajer na otvaranju konferencije, ciljajući na Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Pompeo je odgovorio da su SAD doprinele jačanju istočnog krila NATO, kao i uništanju samoproglašenog kalifata Islamske države u Siriji.

"Jesu li to SAD koje 'odbacuju međunarodnu zajednicu'? Zapad pobeđuje. Mi pobeđujemo i to radimo zajedno", rekao je Pompeo, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, zapad ima "bolju budućnost od iliberalnih alternativa".

XS
SM
MD
LG