Dostupni linkovi

Štajnamjer: SAD, Rusija i Kina čine svet opasnijim


Nemački predsednik Frank Volter Štajnmajer
Nemački predsednik Frank Volter Štajnmajer

Nemački predsednik Frank Volter Štajnmajer optužio je SAD, Kinu i Rusiju da podstiču globalno nepoverenje i nesigurnost sa “nadmetanjem velikih sila” koji prete novom trkom u nuklearnom naoružanju.

Štajnmajer je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izrazio žaljene zbog pristupa ove tri velike sile globalnim pitanjima i, ne pominjući Trampovo ime, prokomentarisao je njegov moto “učinimo Ameriku ponovo velikom”.

“’Ponovo veliki’ – čak i na uštrb suseda i partnera,” kazao je Štajnmajer, nekadašnji ministar inostranih poslova i član Socijaldemokratske partije.

“Rusija…je ponovo učinila vojnu silu i nansilno menjanje granica na evropskom kontinentu sredstvom politike,” istakao je nemački predsednik.

“Kina…prihvata međunarodno pravo samo selektivno kada nije u suprotnosti sa njenim interesima,” dodao je.

“A naš najbliži saveznik SAD sa sadašnjom administracijom, odbacuje ideju međunarodne zajednice,” kazao je Štajnmajer.

Rezultat je “više nepoverenja, više naoružanja, manje bezbednosti…što sve vodi ka utrci u nuklearnom naoružanju”, istakao je.

Po njegovim rečima, Nemačka bi trebalo da odgovori povećanjem izdvajanja za odbranu kako bi više doprinela evropskoj bezbednosti te da očuva savezništvo sa SAD, uvažavajući da se njegovi interesi iz Evrope preusmeravaju ka Aziji.

On se takođe založio da evropska politika prema Rusiji “ne bude ograničena samo na osuđujuća saopštenja i sankcije”.

Štajnmajer smatra da kada je reč o Kini Evropa “mora da nađe balans između intenziviranja nadmetanja među sistemima i potrebe za saradnjom”.

XS
SM
MD
LG