Dostupni linkovi

Putin i Zelenski razgovarali o novoj razmeni zarobljenika


Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, razgovarali su o novoj razmeni zatvorenika, posle prve operacije te vrste u septembru i druge u decembru, ali između Ukrajine i proruskih pobunjenika, saopštile su danas, 14. februara, ukrajinske vlasti, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Putin i Zelenski su u telefonskom razgovoru pomenuli "oslobađanje zatvorenih ukrajinskih državljana" na istoku Ukrajine, području pod kontrolom proruskih pobunjenika, kao i na crnomorskom poluostrvu Krim i u Rusiji, navodi se u saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika.

Predsednici su takodje razgovarali o novom sastanku u formatu Normandije, nakon takvog susreta u decembru u Parizu uz posredovanje Francuske i Nemačke.

Putin i Zelenski su se prvi put sastali u Parizu a nakon toga je usledila razmena oko 200 zatvorenika izmedju Kijeva i proruskih separatista, što je bila operacija u novom smirivanju konflikta izmedju te dve strane, a u kojem je od 2014. godine stradalo više od 13.000 ljudi.

U septembru su Kijev i Moskva razmenili 70 zatvorenika, a Rusija je Ukrajini vratila zaplenjene ratne brodove.

XS
SM
MD
LG