Dostupni linkovi

Sazvana posebna sjednica Skupštine RS o Ustavnom sudu BiH


Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci je, u petak, donio odluku da se posebna sjednica Skupštine Republike Srpske održi u ponedjeljak 17. februara, s početkom u 15 sati.

Sjednica je sazvana na zahtjev predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, u skladu s članom 74 Ustava RS i članom 171 poslovnika o radu Narodne skupštine, naveo je u obraćanju novinarima predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Jedina tačka dnevnog reda biće, kako je rečeno, "Antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH".

Čubrilović je kazao kako se nada da će poslanici podržati zaključke koje su jednoglasno usvojili predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, a tiču se rada Ustavnog suda BiH.

Predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su 12. februara da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ustavni sud BiH na dvodnevnoj sjednici 6. i 7. februara, je proglasio neustavnim dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, odlučivši u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske) da se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne ovog entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

Ustavni sud BiH, čije su odluke konačne i obavezujuće, se sastoji od devet članova. Četiri člana bira Zastupnički dom Federacije BiH, dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. To troje sudija ne mogu biti državljani BiH ili bilo koje susjedne države.

Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG