Dostupni linkovi

Rama Kurtiju: Nema 'albanskog makro Šengena bez balkanskog mini Šengena'


Edi Rama i Albin Kurti u Tirani 11. februara
Edi Rama i Albin Kurti u Tirani 11. februara

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) u utorak prepodne je u zvaničnoj poseti Albaniji. Njega je uz državne počasti ispred Palate brigade prvo dočekao premijer Edi Rama.

Kurti je održao zajedničku konferenciju za novinare sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. To je njegova prva poseta Albaniji od stupanja na dužnost premijera Kosova.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je bitno da Kosovo i Albanija budu spremne, angažovane i jasne u svakom koraku za uklanjanje granice između dve zemlje. Kurti je na zajedničkoj konferenciji rekao da će oni, kao dva premijera Kosova i Albanije unaprediti međudržavnu saradnju "kakvu je narod uvek želeo da vidi".

"Rekao sam ranije, rekao sam i premijeru (Kurtiju) danas i sada javno, za mene, ukoliko ne realizujemo potpunu slobodu kretanja najpre ljudi, a potom i robe, kapitala i usluge, nismo odradili naš posao prema budućnosti i prema našem narodu", kazao je Rama.

Rama je dodao da Albanija sto posto podržava Kosovo u svim bitkama za potpuno priznanje i potpunu afirmaciju na svim instancama i u odnosu sa svim državama, kao suverena i demokratska država.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izrazio nadu da će "treća decenija 21. veka biti snažan početak saradnje Kosova i Albanije, kakva do sada nikada nije postojala". Kako je dodao, Kosovo i Albanija su prioritet jedna drugoj.

"Složili smo se da formiramo jednu međudržavnu komisiju koju će činiti ministri i poslanici, a kako bi se 77 potpisana sporazuma do sada sproveli ali i postigli novi sporazumi", kazao je Kurti.

On se ovom prilikom zahvalio Albaniji i albanskom narodu na pruženoj pomoći do sada Kosovu, uključujući i ratni period i period mira.

"U 21. veku želimo da hodamo zajedno, brzo i snažno. Posebno želimo da sarađujemo u ekonomskom aspektu, u aspektima proizvodnje, obrazovanja, bezbednosti i spoljne politike", dodao je Kurti.

Premijer Albanije Edi Rama je takođe najavio da će se odmah krenuti sa pripremama narednog sastanka dve vlade u Skadru.

Odgovarajući na pitanja novinara o inicijativi o mini Šengenu, Kurti je kazao da je sastanak sa Ramom bio više o "albanskom makro Šengenu", nego što je bio o "balkanskom mini Šengenu". Na tome je Rama rekao da nema "albanskog makro Šengena bez balkanskog mini Šengena".

"Ukoliko smo mi konzistenti u skladu sa procesom Berlina, i ukoliko smo usklađeni u našem delovanju, onda nam se otvara put koji je bio godinama zatvoren, a kako bi imali jedan zajednički prostor između dve zemlje, kako bi imali slobodno kretanje među nama, ne samo robe i kapitala već ljudi, a što je do juče bilo nezamislivo zbog rezistencije, ne samo Srbije, već i svih drugih država. Danas je to u našim rukama. Tu rezistenciju ja sam srušio, i danas nama pripada da uradimo ono najbolje i da ne gubimo vreme zato što niko, ni Srbija ni neka druga država, može da nam kaže da stvaramo veliku Albaniju ukoliko uklonimo granicu", kazao je Rama, pritom dodajući da se granica treba ukloniti na osnovu modela Šengena.

Na osnovu agende, Kurti će se sastati sa predsednikom Albanije, Iljirom Meta (Ilir Meta), predsednikom Skupštine Gramozom Rućijem (Gramoz Ruçi), premijerom Edi Ramom, gradonačelnikom Tirane Erionom Veljiajem (Erion Veliaj) i predsednikom Demokratske partije Ljuljzimom Bashom (Lulzim Basha).

XS
SM
MD
LG