Dostupni linkovi

'Pobednik' podignut na postament na Kalemegdanu


'Pobednik' ponovo na Kalemegdanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

'Pobednik' ponovo na Kalemegdanu

Pobednik, statua koja je jedan od simbola Beograda, postavljena je na svoje staro mesto na beogradsku tvrđavu Kalemegdan nakon rekonstrukcije koja je trajala četiri meseca.

Podizanje Pobednika kranom na postament u Gornjem gradu Beogradske tvrđave, koje je trajalo oko dva sata, bilo je zatvoreno za građane dok su na licu mesta bili gradski čelnici i radnici Zavoda za zaštitu spomenika.

'Pobednik' je bio na restauraciji od oktobra 2019., a na beogradsku tvrđavu Kalemegdan vraćen je u četvrtak, 13. februara kada su građani imali priliku da ga vide izbliza.

Vesić: U dinar se zna kako je obnovljen 'Pobednik'

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), da je "sačuvan važan spomenik kulture".

“Za mene je ovo istorija. Kao što je i za Beograđane istorija. Beograđani su 1928. Mogli da vide Pobednika izbliza, i mogli su da vide 2020. godine. Mislim da kada ga budu sledeći put restaurirali niko od nas neće biti u prilici to da vidi”.

Zvanično je objavljeno da je za obnovu Pobednika, visokog 4,5 metra, i postolja utrošeno oko 200.000 evra. Vesić kaže da se precizno zna šta je urađeno za taj novac.

“Tačna specifikacija nalazi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika. Tu se nalazi ugovor o restauraciji, tu tačno u dinar piše za šta je sve potrošeno. Tako da ja ne bih ulazio u to, niti je to moj posao, niti sam ja restaurator, niti sam ja vajar. Po našim zakonima, za svaki ugovor imate tačno u dinar specifikaciju za šta je potrošeno, tako da možete lako to da vidite”.

Kako se može videti na licu mesta, postament na kom je Pobednik blago je nagnut na jednu stranu. Vesić navodi da je restauracija planski urađena sa nagibom koji je postojao ranijih godina.

“Jeste, oni su ga tako obnovili, odnosno zaustavili dalje naginjanje jer ga nije bilo moguće vratiti nazad. Ali postament neće više dalje tonuti, odnosno neće više skretati od tih trideset centimetara. Jednostavno, to je bila odluka stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika da se stub konzervira u tom položaju. Tako da dobro ste primetili, i to se od početka znalo, jer bi svako dalje vraćanje podrazumevalo da se pravi novi stub. Oni to nisu želeli jer su hteli da sačuvaju ovaj stub koji tu postoji, evo, već 92 godine”.

Živković: Kako je potrošeno 200.000 evra?

Govoreći o vraćanju rekonstruisane skulpture 'Pobednika' na Kalemegdan, Zoran Živković iz opozicione Nove stranke zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da građanima objasne kako je na mere zaštite tog spomenika, potrošeno 200.000 evra.

"Bilo je potrebno da se Pobednik rekonstruiše, ali šta je tu koštalo 200.000 evra, da li prevoz od Beograda do Smederevske Palanke i nazad ili rad u vajarskoj radionici? Novi spomenik sa novim postamentom ne bi toliko koštao", naveo je Živković.

Statua Pobednika, visoka 4,25 metara i teška gotovo tonu, restaurirana je u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, u gradu Smederevu, oko 70 kilometara od Beograda.

Uporedo sa restauracijom skulpture rađeni su i radovi na postamentu na Kalemegdanu.

Spomenik, rad umetnika Ivana Meštrovića, restauriran je 91 godinu nakon što je prvi put postavljen na Kalemegdanu.

Selfi sa ’Pobednikom’
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
XS
SM
MD
LG