Dostupni linkovi

Pobednik vraćen na Kalemegdan, u petak podizanje na postament


Pobednik
Pobednik

Statua Pobednika, jednog od simbola grada Beograda, koja je četiri meseca bila na restauraciji, vraćena je na beogradsku tvrđavu Kalemegdan gde će u petak biti i postavljena na svoje staro mesto - 13 metara visoki postament na platou iznad ušća reke Save u Dunav.

Pre toga, u četvrtak, Pobednik je tokom dana izložen na gornjem gradu tvrđave Kalemegdan, kako bi posetioci mogli izbliza da vide restaurirani spomenik.

Mnogi su to iskoristili kako bi se slikali sa njim.

Statua Pobednika, visoka 4,25 metara i teška gotovo tonu, sa Kalemegdana je odneta 10. oktobra 2019. godine u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, u gradu Smederevu, oko 70 kilometara od Beograda.

Arhitekta Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su kompletni radovi na restauraciji koštali nešto više od 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.

Uporedo sa restauracijom skulpture u ateljeu Kuzmanović, rađeni su i radovi na postamentu i stubu na Kalemegdanu.

„U restauraciju se ušlo iz više razloga, a jedan od osnovnih je bila statička stabilnost spomenika i neophodnost izvođenja statičke sanacije. Drugi važan razlog je bila veza između skulpture i stuba i stanje u kome se nalazila skulptura uopšte“, rekla je Novaković za RSE. „Prvi radovi koji su izvedeni kada je 2. septembra počela restauracija, bilo je učvršćivanje temelja, kako bi se sprečilo dalje pomeranje spomenika“, dodala je.

„Na samoj skulpturi je izvršeno mnogo radova, pre svega su to bili radovi na zatvaranju rupa od metaka, gelera i pukotina, na preko 60 mesta je intervenisano na samoj skulpturi kako bi se sprečilo dalje prodiranje vode koja je nanosila veliku štetu unutrašnjoj konstrukciji“, rekla je Novaković.

„Urađena je nova konstrukcija. Deo je u samoj skulpturi, deo je na stubu i ona će prihvatiti skulpturu i omogućiti njeno trajno i bezbedno stajanje na samom postamentu“.

Spomenik je restauriran 91 godinu nakon što je prvi put postavljen na Kalemegdanu. Nevenka Novaković kaže da je sada neophodno uspostaviti "kulturu redovnog održavanja spomenika".

„Skulptura se mora održavati, mora se raditi na čišćenju, na minimalnim popravkama i mora se pratiti njeno stanje, da ne dočekamo da ponovo skulpturu moramo da spašavamo“, rekla je Novaković za RSE.

Postavljanje spomenika planirano je za petak i očekuje se da će trajati oko dva sata. Zbog toga će, kako je najavljeno, tokom prepodneva Gornji grad Kalemegdanske tvrđave biti zatvoren za posetioce.

'Pobednik' privremeno otišao sa Kalemegdana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

XS
SM
MD
LG