Dostupni linkovi

Odbijen prijedlog da Parlament BiH raspravlja o Dodiku


Poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine, novembar 2019.
Poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine, novembar 2019.

Dom naroda Parlamenta BiH odbio je na sjednici, koja je počela u petak u Sarajevu, prijedlog Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija BiH) da se u dnevni red uvrsti "Informacija o antidejtonskim i antiustavnim napadima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, s posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH".

Bećirović je informisao delegate da je u petak ujutro zvanično u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji predviđa amandmansku izmjenu člana 6 stav 1 Ustava BiH i to na način da Ustavni sud BiH ubuduće ima 12 članova, od kojih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH, nakon ovih amandmanskih izmjena treba da bira šest članova Ustavnog suda BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata) je kazao da dok je 'kluba delegata srpskog naroda u parlamentu, Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda'.

"Ne zato što ne treba o svemu raspravljati, nego što mislim da vaša mržnja s kojom nastupate nije dobra ni za koga u BiH. Morate znati da se u ovom domu i Srbi pitaju koliko se pitaju drugi klub i treći klub", kazao je Špirić.

Nakon glasanja o prijedlogu Denisa Bećirovića šest delegata je bilo za, osam protiv i jedan suzdržan, tako da ova tačka nije dobila potrebnu podršku da bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

Predstavnici Republike Srpske na nivou BiH odlučili su na sastanku u Banjaluci, 12. februara, da obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

XS
SM
MD
LG