Dostupni linkovi

Kurti sa Vučićem na panelu Minhenske konferencije


Premijer Kosova Aljbin Kurti(Albin) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Kosova Aljbin Kurti(Albin) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će biti na istom panelu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin) pod temom: "Koordinirati, sarađivati, konsolidovati? Kretanje zapadnog Balkana napred".

Biće ovo prvi put da se obojica sastaju, te je prvo ovo Kurtijevo međunarodno nastupanje od kada je imenovan za šefa kosovske vlade.

Na panelu će biti prisutni između ostalog i šef evropske dilomatije Joseph Borell (Žozep), crnogorski predsednik Milo Đukanović te albanski premijer Edi Rama. Ova tačka dnevnog reda na Minhenskoj konferenciji će biti zatvorenog karaktera.

Od Kurtija sada zavisi nastavak političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Od njega se očekuje da ukine tarifu na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su uvedene u novembru 2018 godine. Tarife su razlog zašto je došlo do obustave pregovora između Beograda i Prištine.

Kosovski premijer je u više navrata istakao da će ukinuti odluku o tarifama ali da će istu zameniti merama reciprociteta.

Međutim, Kurti nema međunarodnu podršku za mere reciprociteta.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio u više navrata da će odluka o uvođenju taksi od sto odsto na srpsku robu biti zamenjena merom reciprociteta, ali i da očekuje da će Srbija obustaviti kampanju za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ranije u toku dana, na marginama Minhenske konferencije, Srbija i Kosovo su potpisali sporazum o železnicama i autoputu. Na ceremoniji potpisivanja su bili predsednici, Aleksandar Vučič i Hašim Thači (Hashim Thaci).

XS
SM
MD
LG