Dostupni linkovi

Ambasador EU u BiH: Političari da se suzdrže od aktivnosti koje stvaraju podjele


Johann Sattler chief of EU Delegation in Bosnia and Herzegovina

"Evropska unija ponovno ističe da su uloga i nadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od temeljne važnosti za zemlju, uključujući i konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka“, navodi se u saopštenju za javnost iz kabineta šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera.

Sattler apeluje na političke aktere da se fokusiraju na napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„EU pridaje veliku važnost funkcionalnosti institucija i apeluje na sve političke aktere u zemlji da se suzdrže od aktivnosti podjela koje mogu ugroziti vitalne reforme u interesu građana BiH“, saopšteno je iz EU u BiH.

Ističe se i kako se od vlasti Bosne i Hercegovine očekuje da osiguraju odgovarajući nastavak rada u kontekstu ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije, uključujući i one koje se odnose na Ustavni sud BiH.

Naime, predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su u srijedu da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

XS
SM
MD
LG