Dostupni linkovi

Ambasador EU u BiH: Političari da se suzdrže od aktivnosti koje stvaraju podjele


Johann Sattler chief of EU Delegation in Bosnia and Herzegovina
Johann Sattler chief of EU Delegation in Bosnia and Herzegovina

"Evropska unija ponovno ističe da su uloga i nadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od temeljne važnosti za zemlju, uključujući i konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka“, navodi se u saopštenju za javnost iz kabineta šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera.

Sattler apeluje na političke aktere da se fokusiraju na napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„EU pridaje veliku važnost funkcionalnosti institucija i apeluje na sve političke aktere u zemlji da se suzdrže od aktivnosti podjela koje mogu ugroziti vitalne reforme u interesu građana BiH“, saopšteno je iz EU u BiH.

Ističe se i kako se od vlasti Bosne i Hercegovine očekuje da osiguraju odgovarajući nastavak rada u kontekstu ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije, uključujući i one koje se odnose na Ustavni sud BiH.

Naime, predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su u srijedu da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

XS
SM
MD
LG