Dostupni linkovi

Dodik: Tražiću razumevanje Vučića za situaciju u kojoj se RS našla


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Beograd, 19. mart 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Beograd, 19. mart 2019.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da će u subotu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom susreta u Beogradu, tražiti "razumevanje" za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska (RS), navodeći da Ustavni sud BiH urušava status RS.

Vučić je prethodno najavio da će se u subotu, 15. februara u Beogradu sastati sa, kako je rekao u intervjuu Sputnjiku, "svim Srbima iz regiona, Srbima iz Crne Gore, Srbima iz Republike Srpske i svim drugim Srbima, sa srpskim NVO iz Crne Gore".

"RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina odlukama Ustavnog suda koji stalno donosi odluke protivne njenim interesima ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti", rekao je Dodik za Radio televiziju Srbiju, navodeći da se poslednjom odlukom Ustavnog suda namerava oduzeti 94.000 hektara zemljišta u vlasništvu RS.

On je najavio da će Skupština RS u ponedeljak, 17. februara 2020., doneti zaključke da traži od predstavnika RS u zajedničkim institucijama da ne odlučuju o bilo čemu dok se "ovo ne stavi na dnevni red i ne reši ovo pitanje".

Prema njegovim rečima, ako se to ne desi u nekom narednom periodu, kao što su mesec, dva, napraviće se drugi korak pa će Skupština RS doneti set zakona, kojima će joj se vratiti njene nadležnosti, kakve joj pripadaju Dejtonskim sporazumom.

"Povući ćemo saglasnost o formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i doneti Zakon o Vojsci RS", rekao je Dodik.

On je kazao da će Vučiću reći i "da su Srbi napadnuti svuda gde žive: Crna Gora, Kosovo, Hrvatska", navodeći i da Vučić i sam to zna.

XS
SM
MD
LG