Dostupni linkovi

Koronavirus: 1.355 preminulih i 60.000 oboljelih


Doktor uzima bris za testiranje SARS-CoV-2 ženi u bolnici u okrugu Yinan, u istočnoj provinciji Shandong, 12. februar 2020.
Doktor uzima bris za testiranje SARS-CoV-2 ženi u bolnici u okrugu Yinan, u istočnoj provinciji Shandong, 12. februar 2020.

Zdravstveni zvaničnici kineske centralne provincije Hubei u četvrtak su objavili kako su dan ranije od koronavirusa COVID-19 preminule 242 osobe što je najveći broj do sada, dvostruko veći od ranijeg rekorda, prenosi BBC. Ukupni broj mrtvih u Kini iznosi 1.355.

Provincijska zdravstvena komisija je također prijavila veliki porast broja oboljelih, objavivši kako je kod još 14.840 osoba potvrđena infekcija u 24-satnom periodu.

Zvanična novinska agencija Xinhua objavila je u četvrtak kako je čelnik Komunističke partije u provinciji Hubei razriješen dužnosti što je posljednji u nizu otkaza za lokalne zvaničnike.

Hubei je u centru epidemije za koju se smatra da je krenula iz lokalne tržnice morskim plodovima u glavnom gradu Wuhanu krajem prošle godine.

Zdravstvena komisija Hubeija objavila je kako je počela infekcije testirati novim metodama i kako je revidirala stare podatke.

Ukupni broj oboljelih u ovoj provinciji sada iznosi 28.206, dok ih je širom Kine skoro 60.000, navode podaci ove komisije.

Očekuje se da će tokom dana biti objavljeni novi podaci za cijelu državu u saopćenju državne zdravstvene komisije.

Najmanje 25 država je do sada potvrdilo oboljenja, a nekoliko nacija je evakuiralo svoje državljane iz Hubeija. Van glavne teritorije Kine su zabilježena dva smrtna slučaja – jedan u Hong Kongu, te jedan na Filipinima.

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG