Dostupni linkovi

Mevludin Bektić novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH


Protest radnika u organizaciji SSS BiH, Sarajevo, arhivska fotografija
Protest radnika u organizaciji SSS BiH, Sarajevo, arhivska fotografija

Šesnaest granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u Sarajevu je u srijedu na Skupštini jednoglasno izabralo Mevludina Bektića dosadašnjeg predsjednika Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika FBiH za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. On je bio i jedini kandidat za tu funkciju.

Nakon što je izabran Bektić je novinarima rekao da oni predstavljaju više od dvije trećine sindikalng članstva.

„Na današnju Skupštinu pozvani su svi granski sindikati, a odazvalo se njih 16 koji predstavljaju 141.000 od ukupno 167.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH“, rekao je Bektić.

Organizatori Skupštine predložili su Mevludina Bektića umjesto aktuelnog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića, koji je, kako smatraju, nelegalno izabran na tu funkciju.

Aktuelni predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović nije se pojavio na Skupštini, a u subotu 8. februara na konferenciji za novinare tvrdio je da je ta Skupština nezakonita.

Pred početak Skupštine, koju su organizovali 16 granskih sindikata objavljena je vijest da je Opštinski sud u Sarajevu odbio zahtjev rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH, na čijem čelu je Selvedin Šatorović, za privremenu mjeru zabrane održavanja Skupštine, odnosno izbora novog rukovodstva.

Kako je novinarima rekao tek izabrani predsjednik sindikata Mevludin Bektić, glavni motiv za osnivanje novog rukovodstva sindikata je borba protiv nedomokratskih principa u dosadašnjem radu Saveza.

„Upravo jedan nedemokratski princip ucjene i danas pred ovu Skupštinu su pozivali, upućivali dopise, kako je to prekršaj i krivična prijava, prijetnjama da će nas oni tužiti i tako dalje“, rekao je Bektić.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH Samir Kurtović naveo je da će prioritet novog rukovodstva Saveza biti potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora, utvrđivanje najniže plaće i usvajanje zakona o sindikatima.

Predstavnici granskih sindikata ranije su najavili da će usvojiti poslovnik o radu, statut, te da će da će staviti van snage, prema njihovim riječima, nelegalnu Skupštinu koja je održana 21. oktobra 2018. godine u Zenici, kada je za predsjednika SSSBiH izabran Selvedin Šatorović.

“SSSBiH u Ministarstvu pravde nema upisan statut i nema izabrane organe i tijela. Savez ima samo u registru upisan po presudi Ustavnog suda BiH. Usvojićemo poslovnik o radu, statut, staviti van snage nelegalnu Skupštinu koja je održana 21. oktobra 2018. godine u Zenici, te izabrati predsjednika, upravni odbor, organe i tijela, a to su statutarna komisija i nadzorni odbor”, kazao je Kurtović.

Rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH, sa Selvedinom Šatorovićem na čelu izabrano je 21. oktobra 2018. godine na sjednici u Zenici, koja je bila nastavak prekinute Skupštine, zbog nedostatka kvoruma još u februaru iste godine.

XS
SM
MD
LG