Dostupni linkovi

Predsjednik SSSBiH: Najavljeni skup za 12. februar je nezakonit


Selvedin Šatorović
Selvedin Šatorović

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović rekao je 8. februara u Sarajevu da je nezakonita najavljena Skupština 16 granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH za 12. februar.

Povod najave Skupštine SSSBiH je nezadovoljstvo radom dosadašnjeg rukovodstva Sindikata, na čijem čelu je Selvedin Šatorović a za kojeg 16 granskih sindikata smatra da nije legalno izabran.

Šatorović je na konferenciji za novinare 8. februara u Sarajevu poručio da je ovo još jedan pokušaj Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca BiH da ih stave pod kontrolu.

"Ne želimo da bilo kakvo neslaganje unutar sindikalnog pokreta prenesemo na medije. Radnici od toga neće imati nikakvu korist, jedino predstavnici vlasti i poslodavci. Ovo juče je četvrti pokušaj stavljanja pod kontrolu Saveza samostalnih sindikata BiH od strane Vlade FBiH i poslodavaca", kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema njegovim riječima, Vladi FBiH i Udruženju poslodavaca ne odgovara da se sindikat izbori za minimalnu platu od 1000 KM. (500 eura)

"Godinu je prošlo, bilo je pokušaja, naišli su na zid, prije svega od članova. Ovo je posljednji pokušaj. Zašto baš sada? Zato što oni koji to prezentuju trenutno pregovaraju sa Vladom FBiH i zato što su dobili obećanje da će biti potpisani kolektivni ugovori ukoliko smjene rukovodstvo", tvrdi Šatorović.

Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine je na konferenciji za medije održanoj 7. februara najavio održavanje Skupštine saveza samostalnih sindikata BiH ističući kako je to "posljedica nezakonito i nelegalno održanog takozvanog vanrednog kongresa u Zenici, na kojem učešće nije uzela većina granskih sindikata".

To je, kako je dodao, rezultiralo time da nemaju "legalno i legitimno izabrano rukovodstvo niti upisanu osobu koja je predsjednik Sindikata kod Ministarstva pravde BiH".

"Ukoliko kolege koje su juče (petak) rekle da imaju većinu, normalno bi bilo da preko organa Kongresa izaberu svoje rukovodstvo. Oni nemaju većinu", naglasio je Šatorović u svom obraćanju medijima.

Nakon, ove Šatorvićeve izjave, Organizacioni odbor za održavanje Skupštine Saveza samostalnih sindikata BiH zakazane za 12. februar oglasio se saopštenjem za javnost.

Oni u tom saopštenju navode da "tvrdnje Selvedina Šatorovića da nema većine za održavanje Skupštine Saveza, prije svega govore o tome da se on bavi time ko ima, a ko nema većinu, kao što se bavio time i pred održavanje 14 kongresa u februaru 2018. i tzv "Vanrednog" u oktobru iste godine".

"Imao je više nego dovoljno vremena da pokaže šta može uraditi za Savez i radnike, pa je umjesto da se bavi poslom i ujedinjenjem, pravio suprotno, dodatno produbio jaz među sindikatima i bavio se sindikalnim populizmom uz podršku davno penzionisanih sindikalnih predstavnika, koji su njegove marionete i služe mu za neke brojke u nekim organima Saveza, a koji su svakako upitni iz ugla zakonitosti, jer je jasno i dokazano da ti organi sa njim kao predsjednikom nikad nisu upisani kod nadležnog Ministarstva, jer nisu ispunili zakonom propisane uvjete", saopšteno je iz Organizacionog odbora za održavanje Skupštine SSSBiH.

Napominju da "javnost mora znati da su pod pritiskom i uposlenici Saveza samostalnih sindikata BiH, jer ih se ucjenjuje radnim mjestima i egzistencijom, i to, što je najžalosnije, od osoba koje bi trebale da štite radnike od takvih rukovodilaca i poslodavaca".

Aktualno rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH, sa Selvedinom Šatorovićem na čelu izabrano je 21. oktobra 2018. godine na sjednici u Zenici, koja je bila nastavak prekinute Skupštine, zbog nedostatka kvoruma još u februaru iste godine.

Mjesecima je većina granskih sindikata tražila nastavak sjednice, ali se izbor predsjednika sindikata, koji ih je podijelio, desio na sjednici u Zenici tek u oktobru, kada oni nisu ni prisustvovali.

Šatorovićev protukandidat bio je Redžo Kurić, a Šatorović je i tada tvrdio da izborom rukovodstva Vlada Federacije i Udruženje poslodavaca BiH žele da imaju uticaj na rad i odluke sindikata.

XS
SM
MD
LG