Dostupni linkovi

Putin i Erdoan razgovarali o očuvanju sporazuma za smirivanje situacije u Siriji


Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, izrazili su danas želju za potpunim sprovođenjem rusko-turskih sporazuma za smirivanje situacije u Siriji, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, njih dvojica su u telefonskom razgovoru naglasili značaj potpunog sprovođenja tih sporazuma.

Posebno se ukazuje na sporazum o demilitarizovanoj zoni uspostavljenoj u severozapadnoj sirijskoj oblasti Idlib gde se poslednjih dana vode žestoke borbe između turskih i sirijskih snaga.

U saopštenju se naglašava da je telefonski razgovor održan na inicijativu Ankare i dodaje da su dvojica lidera razgovarala i o raznim aspektima rešenja sirijske krize.

Od početka februara jake borbe se vode između sirijskih vladinih snaga i turskih vojnika u provinciji Idlib, gde Ankara podržava pobunjeničke snage i ima vojne položaje koje je nedavno ojačala.

Naspram njih sirijske vlasti navode spremnost da nastave napredovanje u cilju ponovnog zauzimanja poslednje oblasti koja nije pod njihovom kontrolom i gde vode ofanzivu pomoću vazdušnih napada svojih ruskih saveznika.

Da bi se izbegla veća eskalacija, Ankara povećava kontakte sa Moskvom, sa kojom je sklopila sporazum o demilitarizovanoj zoni pod rusko-turskom kontrolom u oblasti Idliba, međutim, taj dogovor se ne sprovodi.

Erdoan je danas u govoru u Ankari rekao da će Turska udariti na snage sirijskiih vlasti svuda u toj državi ukoliko one budu sprovele nove napade na turske snage.

XS
SM
MD
LG