Dostupni linkovi

Pljuskovi donijeli olakšanje Australiji, ali i nove opasnosti


Auto se vozi poplavljenom ulicom u zalivu Byron u Novom Južnom Walesu, Australija, 7. februar 2020.
Auto se vozi poplavljenom ulicom u zalivu Byron u Novom Južnom Walesu, Australija, 7. februar 2020.

Četverodnevni pljusak koji je zadesio australsku istočnu obalu, nakon mjeseci borbe sa šumskim požarima i godina suše, donio je olakšanje, no također i štetu od oluje i prognoze da promjenjivom vremenu nije došao kraj.

Ovaj vikend-pljusak najveći je neprekidni period padavina u Sydneyju i okolnim područjima u 30 godina.

Ugasio je neke šumske požare i napunio osiromašena akumulacijska jezera širom Novog Južnog Walesa, najnapučenije australske savezne države.

Neka ruralna područja primila su više kiše proteklih dana nego tijekom cjelokupne protekle godine – iznenađujući i brz preokret od šumskih požara koji su ubili 33 ljudi i opustošili velike dijelove istočne obale.

"Nevjerojatno je kako miris kiše može utjecati na duh ljudi", rekao je Reutersu Ben Shields, gradonačelnik grada Dubba koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje.

Kao i mnogi drugi ruralni gradovi, Dubbo je bio pogađan pješčanim olujama i vodenim restrikcijama nakon trogodišnje suše.

Znakovi upozorenja od požara gotovo su poplavljeni u nekim područjima, dok je zbog pljuskova na desetke tisuća kućanstava ostalo bez struje, izbio je haos na cestama u Sydneyu te su zatvorene škole početkom sedmice.

XS
SM
MD
LG