Dostupni linkovi

Sanders pobijedio Buttigiega u New Hampshireu


Pristalice senatora Bernieja Sandersa, Univerzitet New Hampshire u Durhamu, 10. februar 2020. godine.
Pristalice senatora Bernieja Sandersa, Univerzitet New Hampshire u Durhamu, 10. februar 2020. godine.

Američki senator Bernie Sanders proglasio je pobjedu u New Hampshireu, nakon što je malom razlikom pobijedio Petea Buttigiega na predizborima Demokratske stranke za kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sanders, koji je vodio na anketama pred izbore, osvojio je 26, dok je bivši gradonačelnik South Benda (Indiana) Buttigieg osvojio 24,4 posto glasova. Na trećem mjestu je bila senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar sa 19,7 posto glasova.

"Dozvolite mi da se zahvalim ljudima New Hampshirea na velikog pobjedi večeras. Ona označava kraj Donalda Trumpa", kazao je 78-godišnji Sanders.

Uprkos skromnom odazivu, Sanders je uspio privući dovoljno glasova da postane novi glavni kandidat demokrata, dok je bivši potpredsjednik Joe Biden ranije napustio New Hampshire i otišao u Južnu Carolinu.

Iako je pobijedio na ovim izborima, očekuje se kako će Sanders dobiti isti broj glasova delegata na glavnim stranačkim izborima kao i Buttigieg zbog načina raspodjele delegata u New Hampshireu.

Buttigieg (38) je čestitao pobjedniku, te je poručio pristalicama kako su "mnogi od njih odabrali novo vrijeme izazova sa novom generacijom lidera".

Izbori u New Hampshireu uslijedili su osam dana nakon haotičnog biranja u Iowi gdje nije bilo pobjednika. Sanders i Buttigieg su bili tamo izjednačeni i obojica su tražili novo prebrojavanje glasova.

Nakon predizbora Demokratske stranke u drugoj državi, u utorak navečer od daljih izbora odustali su kandidati Andrew Yang i Michael Bennet.

Nakon New Hampshirea, većina kandidata će se posvetiti državi Nevada gdje su predizbori planirani za 22. februar, sedam dana kasnije je Južna Carolina, dok je 3. marta na rasporedu "super utorak" kada se u jednom danu može osvojiti najveći broj glasova delegata.

XS
SM
MD
LG