Dostupni linkovi

Glasnogovornik Grenella: Nikada nije bilo reči o ukidanju investicija Kosovu


Richard Grenell, specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije
Richard Grenell, specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije

Ričard Grenel (Richard Grenell) je uvek bio jasan u tome da takse koje je Kosovo uvelo, štete ekonomiji Kosova te da šalju lošu poruku privatnom sektoru da Kosovo nije mjesto za razvoj poduzetništva, navodi se u odgovoru glasnogovornika specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Dika Kastina (Dick Custin).

Ovaj odgovor je usledio nakon što je kosovski Javni servis objavio informaciju da su Sjedinjene Države anulirale milionske projekte Kosovu do ukidanja taksi na robu iz Srbije.

Glasnogovornik Kastin naglašava da ambasador Grenell nikada nije ništa izjavio o anuliranju investicija Kosovu. Još precizira:

„Njemu (Grenelu) su brojni vlasnici kompanija unutar Kosova, uključujući i neke američke kompanije, rekli da takse štete njihovom poslovanju“, rekao je Kastin.

„Ambasador Grenel bio je jasan prema političkim liderima Kosova i Srbije da američke investicije na Kosovu neće imati poželjnu korist za ekonomiju ukoliko takse ostanu na snazi“, dodao je glasnogovornik Grenela, te podvukao da će „zamjena taksi za dodatne barijere koje bi nazvali 'recipročnim' također biti kontraproduktivna za razvoj poslova za mlade ljude“.

Kastin je u svom odgovoru za RSE i dan ranije naveo da specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell ne podržava ideju premijera Kosova, Aljbina Kurtija (Albin Kurti) o uvođenju recipročnih mjera Srbiji.

Njegov portparol, Dik Kastin, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ambasador Grenel podstiče Kosovo da ukine taksu bez reciprociteta.

Kosovo je takse Srbiji i BiH uvelo decembra 2018. godine kao odgovor na kampanju koju vodi Srbija sa ciljem sprečavanja prijema Kosova, čiju nezavisnost ne priznaje, u međunarodne institucije.

XS
SM
MD
LG