Dostupni linkovi

REM Srbije: Crnogorski regulator otvoreno cenzuriše Hepi i Pink M


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) iz Srbije saopštilo je 11. februara da odluka crnogorskog Saveta Agencije za elektronske medije (SAEM) da ukine određene sadržaje televizija Hepi i Pink M predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama.

"Stručna služba srpskog Regulatornog tela za elektronske medije pažljivo je pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao SAEM i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje, da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju... SAEM je prenebregao mišljenje Stručne službe Regulatornog tela za elektronske medije (a koliko nam je poznato nije uvažio ni mišljenje svoje Stručne službe), i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom merom, zabranom određenih sadržaja", navodi se u saopštenju.

REM je naveo da stavovi koji su u tim emisijama izrečeni odudaraju od stavova zvanične Podgorice ali, kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, "u Srbiji se ne bi emitovao čitav niz emisija, uključujući tu i kompletan sadržaj određene dve prekogranične televizije".

SAEM je 10. februara saopštio da će reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa televizija Hepi i Pink M iz Srbije, biti ograničeno na tri meseca zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

SAEM je precizirao da je reč o programskim sadržajima "Dobro jutro Srbijo", "Ćirilica" i "Posle ručka" na televiziji Happy, kao i "Novo jutro" na televiziji Pink M.

"Razlog za tu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti", obrazložili su iz SAEM-a.

XS
SM
MD
LG