Dostupni linkovi

Ograničeno emitovanje TV Happy i Pink M u Crnoj Gori


Reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, biće ograničeno na tri mjeseca zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore.

Oni su precizirali da je riječ o programskim sadržajima "Dobro jutro Srbijo", "Ćirilica" i "Posle ručka" na televiziji Happy, kao i "Novo jutro" na televiziji Pink M.

„Razlog za tu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, obrazložili su iz SAEM-a.

Učestalim emitovanjem, posebno naglašenim u periodu od kraja decembra prošle godine, emiteri su pokazali namjeru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osjećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmjereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posljedicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja.

„Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, emitovanim sadržajima se iz emisije u emisiju i skoro svakodnevno omogućava, podstiče i opravdava osjećaj negiranja, neprihvatanja i animoziteta prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, dodaje se u saopštenju.

Time je, smatraju u SAEM-u, zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja.

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) je od regulatora tražio utvrđivanje odgovornosti televizija Happy, Pink M i RTS zbog kršenja standarda i najavio mogućnost ukidanja emitovanja programa tih televizija na teritoriji Crne Gore. Regulator u Srbiji je, kako je saopšteno iz SAEM-a, zaključio da u sadržaju programa tih televizija nema ništa sporno.

XS
SM
MD
LG