Dostupni linkovi

Merkel žali zbog odluke Kramp-Karrenbauer da se ne kandiduje na izborima


Njemačka kancelarka Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer
Njemačka kancelarka Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da žali zbog odluke svoje ministrice Annegret Kramp-Karrenbauer da se ne kandiduje u ime njihove stranke (Kršćanske demokratske unije-CDU) za kancelarku na sljedećim saveznim izborima u Njemačkoj.

Odluka Kramp-Karrenbauer ranije u ponedjeljak je dio njenog neuspjeha da učvrsti kontrolu nad svojom strankom nakon što joj je jedan lokalni odbor otkazao poslušnost i pomogao lokalnom lideru da dođe na funkciju u saradnji sa ekstremnom desnicom.

“Imam puno poštovanje prema njenoj odluci, mada jako žalim zbog nje”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

“Vjerujem da ovo nije bila laka odluka za nju i zahvaljujem joj što je spremna da nastavi upravljati procesom izbora svog nasljednika”, izjavila je Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer, čelnica Kršćanske demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, u ponedjeljak je potvrdila da se neće natjecati za položaj kancelara na saveznim izborima u narednoj godini, ali je dodala da će ostati predsjednica stranke dok se ne odredi drugi kandidat.

Kramp-Karrenbauer izjavila je na konferenciji za novinare da će ostati ministrica odbrane do isteka tekućeg legislativnog perioda, koji bi trebao potrajati do jeseni 2021.

Sljedeći opšti izbori u Njemačkoj trebali bi se održati na jesen 2021. godine, a Angela Merkel, koja je vodila Njemačku 15 godina, rekla je da se neće kandidovati za peti mandat na poziciji kancelarke.

XS
SM
MD
LG