Dostupni linkovi

Kramp Karenbauer neće biti naslednica Angele Merkel


Anegret Kramp Karenbauer
Anegret Kramp Karenbauer

Naslednica nemačke kancelarke Angele Merkel povući će se sa čela najjače namačke stranke i neće se kandidovati za mesto kancelara zbog debakla na regionalnim izborima.

Anegret Kramp-Karenbauer obavestila je danas Predsedništvo Merkeline konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da će na leto pokrenuti izbor kandidata za predsednika stranke.

Sledeći opšti izbori trebalo bi da budu održani na jesen 2021. godine, a Merkel, koja je vodila Nemačku 15 godina, rekla je da se neće kandidovati za peti mandat na mesto kancelara.

Ovakav potez stigao je nakon što je njena stranka danima trpela teške kritike zbog postupanja sa glasanjem za premijera u istočnoj pokrajini Tiringiji, u kojem su hrišćanske demokrate i krajnje desna stranka Alternativa za Nemačku podržali kandidata centra.

Taj potez poremetio je ono što se smatra opšteprihvaćenim tabuom oko saradnje sa ekstremistima u nemačkoj politici.

Kramp-Karenbauer preuzela je vođstvo hrišćanskih demokrata u decembru 2018. godine nakon što je pobedila ministra zdravlja Jens Špana i Fridriha Merca, bivšeg veterana stranke koju je Merkel napustila pre nego što je postala kancelarka 2005. godine.

Kramp-Karenbauer, koja je ujedno i nemački ministar odbrane, borila se da pojača slabe rezultate izbora u stranci usred oštrog izazova krajnje desnice.

Fijasko u državi Tirinija dodatno je pojačao tenzije u CDU, nakon što su regionalni predstavnici te stranke ignorisali preporuku Berlina da ne podržavaju kandidata centra protiv levičarske vlade.

XS
SM
MD
LG